Национален парк Матобо

08.12.2009

Една от големите туристически забележителности на Зимбабве е Национален парк Матобо (Matobo National Park). Това е паметник на световното културно наследство, където могат да се видят повече от 300 скални рисунки, останали през вековете сред невероятно красивите природни пейзажи и каменни образувания.

Някои върхове като Шумба Шаба и Шумба Шам се смятат за свещени и местните вярват, че дори посочването им с ръка би мигло да предизвика нещастие и лош късмет.. Скрит в пукнатина в скала е светият олтар на дъжда на Ндебеле, където хората все още се молят на Мвали и отправят молитви за дъжд.

Матобо е също така единственото място в света, където може да се види на черния орел. Обитателите на парка включват черният и белият носорог, антилопи, зебри и жирафи.

Антилопи

В рамките на Матобо има множество скални образувания и очарователни скални образувания. За максимално удобство на туристите има карти, на които е обозначено с точност местоположението на всеки един от тях.

В каменните масиви има доста пещери и свещени места, които са съхранили до ден днешен творби на т.нар скално изкуство. Тези картини изобилстват от теми, сюжети и богат дух на образите. Повечето от тях представляват доста реалистично представени рисунки на танцуващи, бягащи или лолуващи хора, а също така и минималистични скални отражения на животните, дърветата, птиците и дори насекомите, които се срещат тук.

Матобо е известно и с това, че тук е гробът на Сесил Роудс. Тялото му е положено в едно масивно образувание, което носи името „Изглед към света”. Съгласно завещанието на Роудс, той дарява националния парк Матобо на жителите на град Булавайо.

Една от атракциите тук е Фермата Тенгененге. Посетителите могат да се разходят из просторните градини, които съдържат около 17, 000 оригинални скулптори. Стаите и храната във фермата са сравнително скъпи, но все пак съществува възможността да си опънете палатката и да пренощувате на открито.

Друга интересна з апосетителите атракция са 39-те вида змии, които се срещат по тези места. Най-голям ужас и страх предизвиква силно отровната мамба. Многото змии тук са причина навярно и за големите популации на редки соколи и орли.

Най-добре е да посетите парка през хладния и сух период от април до август. От септември до ноември времето тук е горещо и сухо, а след това започват дъждовете. До хълмовете на резервата има удобен и добре поддържан път (А 47), дълъг 32 км., ако тръгнете в посока югозапад от град Булавайо.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати