Касбах в Мароко

12.07.2010
Касбах в Мароко

Касбах в Мароко (The Kasbah in Morocco) е една от най-големите забележителности не само за страната, но и една от най-емблематичните панорами на Северна Африка. Касбах по своята същност е типична медина – ислямски крепостен град. Мароко често се нарича земята на "хилядата Касбах" и това наименование се свързва с местата, които са се сформирали като междинни спирки по маршрутите на древните керванни търговски пътища, по които преминавали многобройни търговци и авантюристи.

Всички те носели през вековете със себе си своите различни обичаи и занаяти, вярвания и умения. В замяна на подслон по своя дълъг път отвъд сигурните стени на Касбах те поставили основите на социално-културния обмен по тези северноафрикански земи.

Касбах представлява затворем малък град, подсигурен със стабилни стени, който дава убежище на преминаващите по търговските пътища хора. Такива затворени градове крепости в Мароко има много. Една от тях е Касбах на Аит Бенхаду (Aït Benhaddou). Този древен град е разположен по дълъг керванен път между Сахара и Маракеш.

Този Касбах се намира точно в местността Сус-Маса-Драа (Souss-Massa-Draâ). Изграден е върху висок хълм, както и повечето такива укрепени древни медини. Под хълма се намира река Ouarzazatе. Днес в Касбах Аит Бенхаду са се запазили някои красиви автентични конструкции от древния град, но всички те са подложени на разрушение при неблагоприятните климатични въздействия.

От 1987 година Касбах Аит Бенхаду е включен в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Този стар ислямски град крепост се е използвал за заснемането на редица големи кини продукции, като Мумията от 1999 година, Гладиато от 2000 година, Александър, Лорънс Арабски от 1962 година и още доста други.

Касбах в Мароко

Типичният Касбах по своята същност е било място, където е живял местният лидер. При евентуални вражески нападения Касбах е имал дефанзивна функция. Повечето Касбах имат масивна и висока оградна стена без прозорци. Голяма част от тези укрепени старинни градове са издигнати на хълм, което позволява по-лесната има защита от атаки. Някои Кабаш са построени в близост до входа на пристанища.

В Северна Африка почти всички градове са имали Касбах, което е било необходимо за оцеляването на града. В онези отминали векове да имаш постройка в Касбах е било признак на високо социално положение и демонстрация на богатството на даденото семейство. До началото на колонизацията на тукашните африкански територии през 1830 година са били запазени невероятни образци на Касбах.

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати