Камен мост в Скопие

26.11.2010
Камен мост в Скопие

Македонската столица Скопие е разположена от двете страни на река Вардар. Общо девет моста са изградени над Вардар, за да свържат южната и северната част на града, но Камен мост е най-старият и най-исторически значимият от всички. Камен мост в Скопие (Stone bridge in Skopje) е един от символите на македонската столица. Неговото изображение е мотив от герба на града и може да се види на неговия флаг.

Каменният мост свързва свързва старата с новата част на Скопие – от едната страна прави връзка с площад "Македония" в центъра на македонската столица, а от друга стига до на Стария базар . Освен, че е наситен с много македонска история през вековете, Камен мост днес е една от най-големите забележителности на града. Каменният мост над Вардар е изграден от твърди каменни блокове и се поддържа от колони, които са свързани с 12 полукръгли арки. На дължина Камен мост достига до 214 метра, а на ширина е 6 метра.

Има две основни версии за построяването на Камен мост, едната е по-романтична, като свързва началото му още с римската епоха, когато император Юстиниан І решава да построи конструкцията над Вардар след голямото земетресение от 518 г. Смята се, че в първоначалния си вид Камен мост е имал 13 свода, дължината му е достигала 214 метра и е бил широк с половин метър повече, отколкото е сега.

Каменните блокове на Камен мост били майсторски наредени - фиксирани с лято олово, което е строителен похват, познат още от траките. На някои от опорните колони могат да се види украса с декоративни ниши, а в други има просторни кухини с бойници. Някога тези помещения са служили за стражници или караулни. Камен мост е бил ремонтиран и реставриран много пъти в хода на историята.

Камен мост в Скопие

Втората версия за построяването на Камен мост се базира на историческите извори и разказва, как конструкцията над Вардар е изградена по времето на Мехмед ІІ Завоевателя, управлявал между 1451 и 1469 година. Камен мост е силно повреден и от земетресението през 1555 година. Основно доста големи разрушения търпят четири стълба.

Евлия Челеби, който е известният турски пътешественик, поет и историк и пише доста за красотата на обновения след труса Камен мост в книгата си „Сеяхатнаме”. Историкът бил в Скопие през 1660 – 1661 година. Той преписва надписа, който е гравиран на Камен мост след реставрацията му през 1579 година. Надписът бил на мраморната плоча, поставена на моста, а на нея пишело: Когато хората видяха обновлението на този безпримерен мост, хвалейки го, рекоха „Много е по-хубав от колкото беше по-рано“.

В началото на 19 век, 1817-1818 година, е направена мащабна реконструкция на Камен мост, която според историческите документи, възлиза на 28 816 гроша и 2 аспри. В края на 19 век, след поредното наводнение са изградени защитни стени на Вардар. Тогава обновлението на арките и сводовете от североизточната страна на Камен мост включва вграждането на тухли за сводовете и каменни плочи за долните части на стълбовете.

В началото на 20 век по заповед на султан Мехмед V мостът е разширен и от двете му страни е изграден тротоар. В края на Втората световна война Камен мост успява да оцелее от разрушаване, след като при оттеглянето си германските войски го минират, но не успяват да го взривят. При последната реставрация от преди десетина години тротоарите са премахнати и мостът възвръща първоначалния си автентичен вид. Оттогава Камен мост е пешеходен.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати