Конна база Кабиюк

12.07.2010

Конна база Кабиюк е най-старата конеферма на територията на България. Това е едно уникално място по равнините на Добруджа, на юг от река Дунав, в което се отглеждат и тичат на воля стотици първокласни жребци. Конна база Кабиюк може да се достигне по едно разклонение на пътя пътя София-Варна при град Шумен.

От тази отбивка до конефермата е около 10 километра. Няма знак, за нея, затова е нужно да следите за табела за село Макак, а след това по пътя за Конювец. Преди да стигнете до входа на конна база Кабиюк ще минете покрай някогашната лятна вила на княз Батенберг.

Конна база Кабиюк

Най-удачно е да посетите конната база през април, май, юни, септември, октомври и ноември, защото през останалите месеци е или твърде топло или прекалено студено. На 15 май в Кабиюк се празнува шумно Тодоровден. Това е празникът на конете и затова на този ден в конната база прииждат много хора, които се забавляват с конните надбягвания или т.нар. кушии.

Конна база Кабиюк е едно изключително приятно място, където може да си подарите един ден сред природата. Тук няма ресторант или кафене, но за сметка на това има отлични условия за пикник, като едновременно с това може да съзерцавате свободния ход на конете.

Конефермата Кабиюк създадена е през 1864 година от русенския валия Митхат Паша. По това време конната база снабдява с коне имперската армия. Кабиюк е мястото, където турската империя развива и прилага своето майсторство в отглеждането на расови жребци. В наши дни конната база и нейните алеи, обградени от вековни дървета почти по нищо не напомнят, че тук е функционирала военна конна база.

Конна база Кабиюк

Конюшните са издигнати от солидни каменни блокове и в тях доста бързо се заселват над 1000 турски коне. Отоманската империя отглежда на Балканите някои от най-добрите си чистокръвни породи, сред които Караман, Узуняйла, Румели, Кастамону, и ги храни с произхождащата от полуострова трева (райграс). По-късно тя се разпространява в Европа и САЩ и се превръща в основна растителна култура при отглеждането на коне.

По време на Руско-турската война от 1878 година, когато Истанбул започва да губи земите на юг от Дунав, турските войски отвеждат всички коне от Кабиюк със себе си в Анадола, в резултат на което освободените българи заварват буквално изпразнена и пуста конната база.

В момента в конна база Кабиюк се развъждат четири породи коне – селектираната тук източнобългарска, чистокръвна арабска, чистокръвна английска, и полукръвна арабска, известна още като шагия. Конефермата заема площ от 30 хиляди декара, в които влизат пасища и терени за обяздване.

Конна база Кабиюк е едно уникално място сред природата, в което може да се усети първичната сила на конете. Тук се намира и единственият на Балканите Музей на коня, където може да се види военната колесница на втория монарх на съвременна България - Фердинанд Сакскобургготски.

3.7
Общо 11 гласували
5 3
4 2
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати