Триумфалната арка в Букурещ

11.12.2010
Триумфалната арка в Букурещ

Един от забележителните паметници в румънската столица Букурещ е Триумфалната арка. Тя е направена досущ по подобие на тази в Париж. Неслучайно Букурещ е спряган в миналото като Париж на Балканите. Триумфалната арка, както и многото архитектурни постройки в града напомнят за градската атмосферата на френската столица.

Между двете световни войни в Букурещ са построени десетки красиви и изискани сгради от френски архитекти в стил "fin du siecle". През 19 век в столицата на Румъния кипи динамичен артистичен живот, което е още една причина за паралел с Париж.

Триумфалната арка (Arcul de Triumf) е разположена в северната част на Букурещ, на улица Киселеф (Şoseaua Kiseleff). Първата арка била направено от дърво, за да се чества обявяването на независимостта на Румъния през 1878 година и за да може да преминат през нея парадът от войски връщащи се от войната. Преди на всеки национален празник победоносните войски марширували под Триумфалната арка.

Дървената конструкция обаче се оказала нестабилна и не издържала много. Друга временна арка била построена през 1922 година за парада на завръщащите се от Първата световна война румънски войски.

Тя обаче е разрушена през 1935 година, което дава тласък Триумфалната арка да бъде построена в сегашния си вид през 1936 година. Открита е официално през месец септември.

Построена по плановете на архитект Петре Антонеску (Petre Antonescu), Триумфалната арка в Букурещ достига височина 27 метра. Основите й са правоъгълни с размери 25 х 11, 50 метра.

Фасадата й е украсена със скулптури на известни румънски майстори като Ion Jalea и Dimitrie Paciurea. В сравнение с Триумфалната арка в Париж, тази в Букурещ е малко по-малка, но въпреки това е една от най-интересните туристически забележителности в страната.

3.6
Общо 9 гласували
5 2
4 2
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати