Колизеумът в Пула

18.12.2010
Колизеумът в Пула

Колизеумът в Пула (Coloseum of Pula) е по-малкият брат на Колизеума в Рим. Тази изключителна антична структура днес е запазена в много добро състояние и е една от гордостите на град Пула. Този хърватски град е най-големият в Истрия. Той има около 60 хиляди жители, голямо пристанище и летище. Пула се е сформирал във вътрешността на залив, който се разделя на три басейна от островите: Света Катерина, Свети Андрю и Юляник. Разположението на Пула се смята за най-добре природно защитеният залив на Адриатика.

Историята на Пула започва от римски времена. Селището тогава е построено на седем хълма подобно на древния Рим. Реално обаче Пула съществува от 3 хилядолетия и създаването й е свързано с легендата за Аргонавтите и Златното руно. И до днес в Пула са се запазили ценни архитектурни паметници, издигнати около 1 век.

Безспорно най-голямата историческа забележителност на Пула е Колизеумът или т.нар. Арена, която се е използвала за гладиаторски битки. Колизеумът в Пула е построен по времето на император Веспасиан и още тогава хората са го наричало „по-малкия брат на Колизеума в Рим“.

Колизеумът в Пула е построен от 27 пр.н.е. до 68 година след н.е. Днес Арената е сред шестте най-големи оцелелите римски арени в света и рядък пример за технологични решения сред общо 200 римски амфитеатри, оцелели в света до наши дни. Колизеумът в Пула е толкова добре запазен, като стените му са все още почти цели, че паметникът се счита за най-добре запазения античен монумент в цяла Хърватия.

Тази древноримска арена побира около 23 хиляди души. Стената му откъм морето достига 34 метра, а най-широкият му диаметър е цели 135 метра. Могат да се видят цели 72 арки, които са успели да се запазят в дъждове и бури за последните 2000 години. Около 404 година гладиаторските игри са забранени, след което Амфитеатърът в Пула е бил използван като пазар.

През вековете господстващите венецианци използват конструкцията на Арената като източник на строителни материали за своите къщи. Днес в Колизеума в Пула вече не се провеждат гладиаторски борби, а предимно шоу-програми, филмови фестивали, театрални, оперни представления и поп-рок концерти. На арената в Пула е свирил дори и Стинг, гастролирали са Лучано Павароти, Хосе Карерас, Ерос Рамацоти и мн. др.

Пула

Сред другите забележителности на Пула са руините на Римския форум, Триумфалната арка на Сириус, вратата на Херкулес, храмът на Август, Византийският мавзолей от 6 век, средновековните римски и готически църкви и Венецианската крепост.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати