Босра

22.12.2010
Босра

Босра (Bosra) е спряган като „най-римския град” в Сирия. Босра е известен най-вече с отлично запазения римски, античен театър Босра, който е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Босра е наследник днес на антични град, който се намира в южната част на страната, в района Дараа (Daraa Governorate).

Разположен на 108 км на юг от Дамаск в Босра могат да се видят паметници от византийско време и от управлението на Халифата, които наред с Римския татър го правят една от основните туристически забележителности в Сирия.

Босра е била някога столица на Римската провинция на арабска територия, а през вековете и важна спирка на преминаващите търговски каравани на път за Мека (Mecca). За Босна се споменава в документи на Тутмус III (Tutmose III) и Akhenaton още през 14 век пр.н.е. През 2 век пр.н.е. Босра става първият град на древния семитски Набатейски народ (Nabatean), които населявали районите на Южна Йордания , Ханаан и северната част на Арабия.

Римският император Траян е този, който превръща Босра в столица на римската провинция Арабия. По това време крепостта Босра е била изключително мощна и служи като ключова източно от река Йордан. Родом от града е римският император Филип, под чието управление Босра достига до статут на същински град. Едва при римския император Север обаче важността и големината на Босра нарастват.

Като голям и важен център на империята Босра е изграден по модела на всички останали столици – построени са всички индикатори на лукса - термални бани, вили и колонади. Около 2 век от н.е. Босра се превръща във втори по важност град в римска Сирия след Дамаск, като основен град, търговски кръстопът и културен център.

Днес Босра е популярна туристическа дестинация сред почитателите на културно-историческите забележителности, най-вече заради отлично запазения Римски амфитеатър. Той се счита за един от най-добре запазените в цял свят, като и до днес активно се използва. Благодарение на отличната си акустика Римският театър в Босра е място, където гастролират музиканти и диригенти от цял свят.

Босра

Предполага се, че амфитеатърът в Босра е строен около края на 2 век. В буквален превод името му означава „крепост. ”Изключително интересен със своята архитектура, амфитеатърът напомня крепост, но и цитадела с дебелите, спускащи се в земята основи. Заради това театърът е можел да бъде използван и като резервоар по време на обсада или суша.

Пред сцената на тази антична забележителност на Босра има празно пространство, за което се предполага, че се е запълвало с вода и е правело акустиката в театъра невероятна. Римският театър е с капацитет от 15 000 души, като има 37 реда седящи места.

Дължината на театъра е 100 метра, което заедно с капацитета му го прави един от най-големите театри на открито в света, които все още са функционални. Римският театър Босра има дори и катакомби, които могат да поберат хиляди души. Това се дължи на факта, че дълго време структурата се е използвала и като военно убежище, и като място за забавления.

През Средновековието амфитеатралната римска постройка е била защитена от още една оградна стена, което навярно е и една от главните причини днес той да е запазен в отлично състояние.

В Босра има още много исторически руини и забележителности. Най-добре запазена от тях е каменната постройка на базиликата. Този храм в Босра е построен през 3 век, а малко по-нататък става лоно на мисионерската дейност на монаси, дошли в арабските земи да покръстят хората. Катедралата в Босра е една от първите наистина големи църкви. Днес от нея са останали само руини. Имала е огромен купол и е послужила за модел на Скалата в Йерусалим и по-малката Света София в Истанбул. Сред другите исторически руини в Босра са тези на римската баня, топлите извори, набатейската порта, пазарът и няколкото джамии.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати