Курион

22.12.2010
Курион

Курион (Кourion) е една от най-големите исторически забележителности, които може да посетите в Кипър. Курион представлява археологически комплекс от руини на древния гръцки град, който е основан в далечния 12 век пр.н.е. Курион е известен най-вече с впечатляващия си амфитеатър от гръко-римската епоха. Руните са разположени на речна тераса с невероятен изглед към Егейско море.

Курион се намира на южния бряг на остров Кипър, на запад от реката Ликус (Lycus), която в момента носи името Kouris. Останките от елинското селище са съвсем близо до град Лимасол. Епичните събития в града са записани от много антични историци и летописци, сред които и Птолемей, Стефанус от Византия (Stephanus of Byzantium) , Херакъл и Плиний Старий (Pliny the Elder). Градът Курион просъществува от 12 век пр. не.е до началото на Средновековието.

Курион седи на брега на морето, на 4 км югозападно от село Episkopi в областта Лимасол. Най-ранните доказателства за човешка дейност в тукашните плодородни територии датират от неолита (4500-3900 пр.н.е.), докато най-древните останки в района на древния град представляват останки от самото селище и гробници от средната и късната бронзова епоха.

Предполага се, че Курион е основан от Argives през 13-ти век пр. н. е., по време на първата вълна на разширяване на Микена и след това през 12 век в резултат на Дорийската инвазия в Гърция.

Древното селище е преминало през различни фази на управление – от страна на елините, римляните и християните, в резултат на което Курион има много голяма Агора (пазарен площад), както и ранно християнска базилика, разположена отвъд градските стени. Изключително интересни за посещение са обществените римски бани, които са оборудвани с горещ, студен и топъл извор. В града може да се види голям осмоъгълен басейн.

Амфитеатър

Разкопките на Курион започват систематично през 1933 г. от учени на Пенсилвания университет музей и продължават с прекъсване по време на войната до 1954 година. От там насетне започва разкриването на Ахоловата мозайка, Римския театър, Римските терми, комплекса на Eustolios, Арената, както и светилището на Аполон Hylates, което е открито през 80-те години на миналия век.

Най-голямата забележителност на днешен Курион е големият Римски амфитеатър, който е строен навярно около 2 век и днес е с доста увредена структура. Въпреки това той запазва блясъка си и човек съвсем лесно може да си представи гладиаторските битки, които са се провеждали тук някога.

В самото начало обаче Амфитеатърът в Курион, който побира около 3000 зрители, не се е използвал за гладиаторски състезания. Това става в началото на 3 век, при управлението на император Каракала (Caracalla). Тогава първите три реда от римския театър са премахнати, за да се направи по-голяма арена. В Курион е имало дори и Palestra, което е било специално място, където са се обучавали гладиатори.

В целия древен град Курион могат да се видят изключително красиви мозайки, които достигат своя връх в Пантеона на Ахил и личната баня на основателя на града.

3.2
Общо гласували: 5
5 1
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати