Сабрата

18.11.2011
Сабрата, Либия

Сабрата (Sabratha) е великолепен античен град, който днес е потънал в руини, но продължава да бъде една от най-тачените, важни и посещавани туристически забележителности в Либия. Сабрата е бивша финикийската столица, която в зората на новото летоброене, а даже и преди това е била един от най-важните градове по тези земи.

Финикийското селище се считало за един от „Трите града” на Либия. Разположен на самия бряг на Средиземно море, Сабрата е бил важно пристанище. Днес античните руини и съвременният град Сабрата се намират в крайната северозападна точка на страната, на около 50 км западно от столицата Триполи.

От либийската столица до Сабрата се стига съвсем лесно – нужно е единствено да се поеме по пътя на север по крайбрежието на Средиземно море. Целият комплекс е прекрасно съчетание между тесни улички, храмове, финикийски градски постройки, допълнени от красиви фигури коринтски колони. През 1982 година Сабрата е включен в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Сабрата

Основан през 5-6 век от финикийците, древният Събрата достига своя разцвет около 2 век след новото летоброене, по време на Римската империя. Като важен търговски и културен център Сабрата се оформя най-вече по време на управлението на император Септимус Север, който бил родом от близко разположения Лептис Магна (Leptis Magna).

По онова време Сабрата, Лептис Магна и тогавашният град Oea (днешен Триполи), били обединени под името Триполис (Tripolis). Тези селища били главни за римската провинция Триполитания.

Според историците Сабрата е този от трите града, който разполага с най-малко богатства, но още по онова време, а и днес селището е било известно с огромния си Римски театър. Тази антична арена е изключително добре запазена и към настоящия момент, като е върхова точка сред забележителностите на Сабрата.

Като процъфтяващ римски град Сабрата не успява да се задържи за дълго, подобно на Лептис Магна и на почти всички римски селище в Северна Африка, които са унищожени при нахлуването на арабите.

Римският театър в Сабрата

Допълнително едно огромно земетресение през 365 година унищожава доста от постройките. След това те са отчасти възстановени, но Сабрата така и не възвръща докрай славата и мощта си. По време на Византийската епоха Сабрата е разширен с някои нови сгради. Постепенно процъфтяващата някога търговия с града се измества към други пристанища и той се превръща е едно запустяло село.

Безспорната забележителност в днешна Сабрата е Римският театър, който е издигнат към края на 3 век, по време на царуването на император Комод. Тази римска театрална сцена е невероятно внушителна – сцената й е издигната на три нива, които са свързани от великолепни мраморни колони. Театърът на Сабрата е с капацитет от около 5000 души. Тук могат да се видят много берелефи, украси, претворяващи исторически и антични сцени.

В близост до театъра на Сабрата има и арена, където са се провеждали някога гладиаторските битки. И днес са добре запазени подземните коридори, през които някога се е влизало. Други интересни паметници в Сабрата са базиликата на Юстиниан, Капитолиум, Храмът на Изида, Храмът на Сарапис, както и този на Херкулес.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати