Храмът Гинкакуджи - Сребърния павилион

05.01.2011

В японската столица Киото, която е древна столица, културен и духовен център на страната, могат да се видят повече от 3000 храма. По-голямата част от тях са неизменно свързани с едно от направленията на будистката религия, представлявано от сектата Зен.

Към тях принадлежат и Златният Кинкакуджи и Сребърният храм Гинкакуджи (Ginkakuji Temple). Те се възприемат повече като павилиони, докато храмът Нанзенджи и Рьоанджи, в който се намира каменната градина за съзерцание от практикуващите зен са в пълния смисъл японски храмове.

Храмът Гинкакуджи - Сребърния павилион

Гинкакуджи е разположен също в северно Киото. Известен е още като Сребърния павилион. Построяването му е вдъхновено от Кинкакуджи (Храмът на златния павилион или само Златния павилион) през 14 век, който е бил унищожен от пожар през 1950 г. Към момента на негово място има триетажно копие, построено скоро след това, което е разположено на предишното място.

Гинкакуджи е построен през 1482 година от шогуна Ashikaga Yoshimasa. Първоначално сградата действала като вила, която по-късно е превърната в храм с формалното име Jisho-ji.

Сребърният павилион е построен като място за бягство от потъналия в пламъци и битки Киото през 1480 година. Това е период на гражданска война, известна под името битката на Онин (Ōnin War). На мястото, където е издигнат Гинкакуджин императорът се опитал да изгради свой собствен изолиран свят, в който да се скрие от разрушителни събития около него.

Предвиждало се целият Гинкакуджи да бъде покрит отвсякъде с тънък слой сребърно олио. Това желание на Yoshimasa така и не се осъществява преди смъртта му. Последното реставриране на дзен храма започва през 2008 година, но и тогава Гинкакуджи не е покрит със сребро, за да оправдае името си.

Той е отражение на културното течение Хигашияма (Higashiyama Culture) от т.нар. период Муромачи (Muromachi period). Гинкакуджи е висок едва 5, 5 м, а на дължина достига 6.7 м.

Всъщност "Гин" на японски език означава сребро, откъдето произлиза и наименованието на храма. Гинкакуджи е издигнат на два етажа, като покривът му има формата на пирамида. Целият комплекс на храма е запълнен от вдъхновяващо красиви градини.

Паркът е оформен по специални дзен медитативни разходки. Известна като Път на философията тази пътека в комплекса Гинкакуджи е дълга 1.6 км по протежението на един красив воден ръкав. През пролетта мястото е особено красиво, защото тогава е времето, когато цъфтят многобройните вишни.

Още няколко интересни забележителности на комплекса на Сребърния павилион си струва да се разгледат в тази забележителност на Киото. Тук се намира забележителната постройка на стаята за чаена церемония Togudo. Всъщност тя се счита за прототип на японските Tearooms въобще.

В Togudo може да се влезе само с предварителна резервация и съответно такса. От Гинкакакуджи за около половин час приятна разходка може да се стигне и до храма Рьоанджи с негова прочута каменна градина за съзерцаване.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати