Лондонския Мост - Лондон Бридж

15.04.2011

Емблематичната за Лондон река Темза е белязана от множество мостове, които свързват двете части на града. Най-известният сред тях е Тауър Бридж (Tower Bridge), построен през 19-ти век до крепостта Тауър (London Tower), по известна като Лондонската кула, откъдето носи и името си. Не по-малко атрактивен е и мостът Лондон Бридж (London Bridge) или Лондонския мост.

Той е разположен малко по-на запад от Тауър Бридж, а до него и небезизвестният Милениум Бридж (Millenium Bridge). Последният е най-новият и модерен мост над Темза и първата изцяло пешеходна зона. Той е отворен на 10 юни 2000 г. и тогава през него преминават между 80 до 100 хиляди души.

Лондонския Мост - Лондон Бридж

Лондон Бридж е построен в централната част на града, като свързва самия център с квартала Соутворк (Southwark). Разположен между железопътния мост Cannon Street и Тауър Бридж, Лондонският мост оформя западната част на т.нар Лондонски басейн. До моста лесно може да се стигне с метрото, като трябва да се слезе на станция London Bridge station.

Тя се намира от южната част на Мондон Бридж, а съвсем близо може да се посети и красивата катедрала Southwark Cathedral. От северната част на Лондон Бридж метростанцията е Monument tube station, кръстена на паметника Monument to the Great Fire of London. Има автобусна спирка, която спира пътниците директно пред главния вход на улица London Bridge Street

Лондон Бридж е най-старата спирка в английската столица и е официално открит през 1836 година. Лондон Бридж е единственият мост над Темза надоло от Кингстън (Kingston) преди Putney Bridge да бъде отворен за движение през 1729 година. Ако трябва да се проследи дълбоката история на Лондонския мост, трябва да се стигне до римско време, преди 2000 години.

Предполага се, че около 50 г. римляните построяват тук една военна дървена конструкция, която съпътства тогавашното им селище Londinium. 10 години по-късно и града и моста са разрушени. Най-ранните писмени сведения за Лондон Бридж са запазени от 1016 година.

През 1136 година мостът е разрушен и отново реставриран. Средновековната конструкция има 19 арки и подвижна част, както и малка бойна постройка в единия край. През 18 век по Лондонския мост има застроени къщи и магазини, които са били отстранени окончателно през 1758-1762 година.

В края на 18 век е взето решение, че старият мост над Темза е изцяло нефункционален и трябва да бъде заменен с нов. Осъществена е архитектурната проекция на инжeнера John Rennie. Строителството започва през 1824 година, а средствата по построяването на новия Лондон Бридж възлизат на £ 186 000 000 (сегашни).

Мостът на Рени достига дължина от 283 метра и ширина 15 метра и е официално открит 1831 година от крал Уилям IV (King William IV) и кралица Аделаида (Queen Adelaide). Към края на 19 век Лондон Бридж е свръх натоварен – по него преминават 8000 души пеша и 900 в превозните средства на всеки час, което налага укрепване и разширяване размерите на конструкцията.

Съвременния Лондон Бридж е открит на 17 март 1973 г. от кралица Елизабет II. Предходният Лондонски мост е бил продаден за 2.460.000. Всяка отделна част от него е била демонтирана и целият мост е построен отново, но на езерото Хавасу (Havasu) в американския щат Аризона. Лондон Бридж в Аризона се превръща във втората най-голяма туристическа атракция на щата след величествения Гранд Каньон.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати