Аспендос

10.01.2011
Аспендос

Това, което днес напомня за блясъка и славата на античния римски град Аспендос, е едноименният театър, който е една от най-добре запазените подобни постройки в цял свят. Античният театър Аспендос се намира по южното турско крайбрежие на Средиземно море, в провинция Анталия, като Аспендос е разположен на около 47 км източно от съвременния курорт Анталия. Най-близкото населено място до Аспендос е градчето Серик(Serik), което е на 7 км.

Аспендос (Aspendos) е античен град на регион Памфилия(Pamphylia), който граничи с вражеския Сиде(Side) – още едно древно селище в тази част на Турция. Предполага се, че първоначалното селище на мястото на по-късното римско Аспендос е основано около 1000 г. пр.н.е. от колонии, идващи от Аргос(Argos).

Градът е бил един от малкото, които коват собствени сребърни монети. През 5 век пр. н. е. Аспендос е бил най-важният град в Памфилия. Това до голяма степен се дължи на близко разположената река Eurymedon, която по онова време била плавателна и ключова в търговията на селището със сол, масло и вълна.

Аспендос

През 333 г. пр. н.е. Аспендос е завоюван от Александър Македонски, а през 190 г. пр.н.е. градът е вече под контрола на римляните. Великолепният амфитеатър е построен през 2 век, по време на управлението на Марк Аврелий (161-180 г.). На негово място е имало вече подобна конструкция, но тя е била напълно заличена и заменена от сегашния театър Аспендос.

Архитект на амфитеатъра е Зено (Zenon), чиято статуя и днес може да се види на южния параден вход. Статуята е съпроводена с надпис, който изказва благодарностите на жителите на Аспендос към майстора и посочва, че му е била дадена земя до театъра, за да върши работата си.

Построяването на театъра става благодарение на богатите братя Curtius Crespinus и Curtius Auspicatus, които посвещават огромната конструкция на „Боговете на страната и на царския двор”.

Театърът Аспендос е с капацитет от 15 000 души и все още се използва и до днес за различни представления и фестивали. Неговите галерии, украса и най-вече отличната акустика свидетелстват за голямото майсторство на Зено.

Аспендос

Според елинистичните традиции една малка част от театъра Аспендос е построена облегната на хълм към Цитаделата (Акропола), а останалата част е построена на сводести арки. В непосредствена близост до сцената има една малка стая, която се използва като малък музей, където могат да се видят антични предмети.

Над театъра Аспендос остава Акрополът, старинната базилика, агората, нимфеумът, съветът, наричан bouleuterion, които днес са изцяло в руини, но са изключително интересни. На около 15 км от театъра Аспендос може да се види добре запазен римски акведукт, който е един от най-големите в Анадола.

3.8
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати