Градът на изкуството и науката във Валенсия

01.10.2011

Градът на изкуството и науката във Валенсия (City of Arts and Sciences in Valencia) е уникален мега комплекс с модернистична архитектура, който е въплъщение на модерното лице на този красив испански град. Огромният комплекс е разположен сред озеленен парк, с изкуствени езера, места за забавление, спорт и отмора. Градът на изкуствата и науката е културен и архитектурен комплекс и е една от главните забележителности на Валенсия. Тук човек може едновременно да се забавлява, да се образова и да получава нови знания.

Ултрасъвременният архитектурен комплекс е изграден в края на 20 век, на десният бряг на старото корито на река Турия. След катастрофалното наводнение през 1957 г. реката е изместена в ново корито на юг от града, а старото е превърнато в парк с дължина 10 километра. Градът на изкуството и науката е олицетворение на последните достижения в архитектурата и културата, символ на бъдещето и развитието на Валенсия, сред зеленината на очарователен градски парк.

Градът на изкуството и науката във Валенсия

Проектанти на Градът на изкуството и науката са световно известните испански архитекти Сантиаго Калатрава (Santiago Calatrava) и Фелис Кандела. Комплексът е съвкупност от пет сгради в съвременен стил: дом на изкуството или операта (Palau de les Arts), най-големия аквариум в Европа (L’Oceanogràfic), интерактивен научен център, планетариума (L’Hemisfèric), IMAX кино и ботаническа градина (L’Umbracle). Всички постройки за построени в уникален футуристичен стил, с много прозорци, заоблени форми, светли фасади и това е само началото.

Градът на изкуството и науката е построен, за да отбележи посрещането на новото хилядолетие, а днес е световно известен научен, културен и развлекателен център. Човек може да се разхожда тук часове наред без да му омръзне. Самият архитект Сантиаго Калатрава казва: "Гордея се, че хората могат да се разхождат безплатно из тази атракция. Това е най-добрият начин за откриване на посланието на комплекса." Mеждународно признатият архитект, художник и инженер е проектирал дълга 7 км алея за разходки, която огражда Града на изкуството и науката във Валенсия.

Амбициозният проект е започнат в края на 1994 година и за около 2-3 години е завършен. Самата идея за построяването на огромния модерен комплекс се заражда в края на 80-те години на миналия век. Днес това модернистично градче на културата и науката се състои от Хемисферата, включваща Имакс кино и Планетариума с площ от 13 000 кв.м, наподобяващ формата на око. Гигантският киносалон е дълъг 900 м.

Друга част от Града на изкуството и науката е Музеят на науките „Принц Фелипе” (Felipe) от 2000 г., представляващ интерактивен научен музей, чиято форма наподобява скелета на кит и заема площ от 40 000 кв.м, издигнат на три нива. Гигантският Океанариум е най-големият океанографски аквариум в Европа. Разпростира се на площ 110 000 кв.м, където са използвани 42 млн. л вода, в които живеят 45 000 животни от 500 вида. Построен е във формата на водна лилия по проект на Феликс Кандела.

Градът на изкуствата във Валенсия

Домът на изкуството или операта (Palau de les Arts), известен още като двореца на изкуствата „Кралица София” (2005 г.) е посветен на музиката и сценичните изкуства. Тук се помещава операта на Валенсия. Забележителна част от комплекса на Града на изкуството и науката е Агората, представляваща покрит площад който се провеждат концерти и спортни състезания. Височината му достига 80 м, има площ от 5 000 кв.м, както и места за 6 000 зрители. Няма как да не забележите и Моста Puente de l’Assut de l’Or, който свързва южния край с улица Минорка и чиито 125-метрови стълбове са най-високата точка в града.

Кулите на Валенсия са част от проект за построяване на три небостъргача към ансамбъла на Града на изкуството и науката. Те трябва да са с височина съответно 308, 266 и 220 м, но към настоящия момент строежът им е замразен. Градът на изкуството и науката е отворен за обществени посещения всеки ден от 10.00 до 18.00 ч., като касите затварят един час по-рано. В зависимост от туристическия сезон, комплексът може да работи до 20, 21 или 24 ч. Билетите за Хемисферата и Музея на науките са по € 7.50, а за Океанариума - € 23.90. Комбинираният билет струва з € 31.60.

4.4
Общо гласували: 8
5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати