Храмът Ком Омбо

01.10.2011
Храмът Ком Омбо

Храмът Ком Омбо(Kom Ombo) е египетски култов комплекс, изграден през елинския период и продължил да съществува през римската епоха. Храмът Ком Омбо е разположен на 4 километра от едноименния град Ком Омбо, на около 50 км западно небезизвестния Асуан (Aswan) – най-южният град на Египет.

Древният храмов комплекс стои на самия бряг на река Нил, между Асуан и Едфу (Edfu), което го прави една от задължителните спирки на туристическите круизи по реката. Ком Омбо е популярна туристическа дестинация, а пред самия храм има импровизиран арабски пазар.

Ком Омбо е уникален с това, че всъщност той е култов комплекс от два съединени храма, посветени на две божества. Дясната (южна) част на храма е в чест на бог Собек (Sobek), който има глава на крокодил и е бог на плодородието и създател на света. Лявата зона (северна) на Ком Омбо е посветена на Haroeris или бога с глава на сокол Хор (Horus), който е слънчев повелител на войната. Неговото крилато изображение, което пази от всички злини, е изобразени над всички портали на Ком Омбо.

Предполага се, че Ком Омбо е изграден през епохата на Птолемеите (Ptolemies) между 180-145 г. пр.н.е. на мястото на много по-стари и по-малки светилища, от което днес е останало много малко. Строителството на светилището продължава и при Птолемей (Ptolemy XIII), между 51-47 пр.н.е. В митологията Собек се свързва с бог Сет, враг на Хор. Съюзниците на Собек успели да избягат от Хор, като се видоизменили в крокодили. Затова и Собек е божество с глава на крокодил.

Най-напред крокодилът е считан за демон, от който народът по река Нил се страхувал много. Издигането му в култ и обожествяването му идва в опита на хората да укротят крокодилите, за да се намали опасността от тях. С течение на времето Собек се превърнал дори символ на плодородието по земите на Нил. Така Собек се превърнал в свирепо божество, обвито в ореола на милосърдието.

Египетският храм Ком Омбо

Двете светилища на Ком Омбо са еднакво симетрични, като всеки храм си има прилежащите вход, галерии, коридори. В храма се влиза през голямо стълбище на две нива. Входните колони са запазени почти непокътнати и могат да се видят изображения на животни, птици, плодове и хирургически инструменти. Всичко, което е останало от входния пилон е изображение на римският император Домициан (Domitian), който отдава почит на свещената триада - Собек, Хатор (Hathor) и Хонсу (Khonsu), както и дълъг текст от 52 реда с йероглифи. По-нататък впечатление правят останките на 16-те цветни колони от три страни. Виждат се и руините на олтар посредата на Ком Омбо, както и изписаното на много места име на император Тиберий.

В залата на Хор в храма Ком Омбо могат да се видят интересни колони, както и астрономически сцени по тавана. Навярно най-интересната част от комплекса е мястото, където са изложени няколко мумифицирани крокодили, открити в района на Ком Омбо. Те са положени в специални стъклени витрини. До големия култов комплекс има и един малък павилион, наречен Къщата на Рождеството (Birth House) или параклиса на Хатор. Той се намира в дясно от храма и е била построена от Домициан в чест на Хатор, когото елините идентифицирали с Афродита.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати