Джамията Чарминар в Хайдарабад

01.05.2011

Чарминар (Charminar) е най-голямата забележителност в Хайдарабад - петият по големина град в Индия.

Религиозният храм е известен още с името „Джамията с четирите минарета”.

Джамията Чарминар в Хайдарабад

Чарминар е най-популярната джамия и паметник в Хайдарабад, която обезателно трябва да се посети. Всъщност веднъж пристигнали в града, няма как да не забележите високите кули на храма. Може спокойно да се заяви, че Чарминар е визитката на града, синоним на Хайдарабад. Тя пресъздава историята на индийския град, съхранила е духа на миналото и същевременно се вписва по неповторим начин със съвременната градска среда.

В буквален превод името на джамията означава „четири минарета”. Храмът е построен в типичен ислямски архитектурен стил.

Някои казват, че не можете да си представите Хайдарабад без Чарминар, по същия начин по който е немислимо да си представите Ню Йорк без Статуята на свободата или Москва без Кремъл.

Джамията е построена от султан Мухамад Кули Ктуб Шах (Sultan Muhammad Quli Qutb Shah) през 1591 година. Владетелят решава да построи уникалния храм малко след като премества столицата от Голконда (Golkonda) в днешния Хайдарабад. Красивият колос е изграден от гранит, вар и хоросан.

Поводът за построяването на религиозния храм е колкото радостен , толкова и тъжен. Причина за издигането на джамията е краят на чумата, покрусила голяма част от населението на индийския град в края на XV век. Легендите разказват, че именно на мястото, където днес се издига Чарминар, владетелят от рода Кули Ктуб се е молил неспирно за края на коварната болест. Днес някои вярват, че има таен подземен тунел, свързващ Голкондата (Golkonda), която днес е една от забележителностите на древния град, с Чарминар.

От далеч сградата изглежда масивна, но приближавайки се към нея, посетителите се удивяват от нейната красота, изтънченост, елегантност и внимание към детайлите.

Колосът Чарминар има квадратна структура, с четири кули издигащи се във всеки от четирите ъгъла на храма. Минаретата се извисяват на 24 метра от покрива на Чарминар. Всяко едно от тях има четири етажа, като всеки от тях външно е красиво обособен от своеобразен пръстен.

На върха на красивата джамия има 45 места за поклонение, където в непокътната тишина поклонниците могат да се отдадат на молитва. На първия етаж на джамията има тераса, от която се разкрива страхотна гледка към седем милионния Хайдарабад.

Всяка една от стените на джамията има огромна арка, широка 11 и висока 20 метра. През четирите огромни дъги преминава голяма част от пътния трафик на Хайдарабад. От земята до върха на минаретата дължината на джамията е приблизително 50 метра.

Всеки би забелязал, че Чарминар всъщност има много общи черти с Триумфалната арка в Париж. Не случайно джамията с четирите кули често е наричана Тримфалната арка на Изтока.

Интересен факт е, че хидерабадските мюсюлмани, живеещи в Пакистан, през 2007 година построяват умалено копие на Чарминар в централната част на Карачи (Karachi).

През нощта Чарминар е дори още по-величествен. Бляскавите илюминации оставят незабравими спомени на посетителите на Хайдарабад.

В близост до джамията се намират големи търговски площи, част от които са обособени изцяло за търговия с перли, като например базарът Лаад (Laad Bazaar) и пазарът Чарминар (Charminar market). Интензивната търговия с перли спечелват на Хайдарабад прозвището „Перленият град”. Близко на Чарминар е разположена и най-голямата джамия в града - Мека Масджид (Makkah Masjid).

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати