Космическата Игла

11.10.2011
Сиатъл - Космическата Игла и небостъргачите

Космическата Игла (Space Needle) се намира в Сиатъл и е една от най-големите забележителности на града. Затова градът понякога се нарича от жителиту му „градът под Иглата”.

Космическата Игла е футуристична кула, която е висока сто осемдесет и четири метра и е широка четиридесет и два метра в най-широката си точка. Култа тежи девет хиляди петстотин и петдесет тона.

Кулата е разположена на територията на изложбения комплекс Сиатъл Център (Seattle Center), който е бил построен специално по случай Световното изложение през 1962 година. Тогава в кулата са влизали по двадесет хиляди човека дневно.

Кулата Космическата Игла е построена така, че може да издържи ураган със скорост на вятъра до 320 км/ч, а също така и земетресение до над девет бала по Рихтер.

На сто петдесет и деветия метър на кулата се намира площадка, от която може да се види целия град – гледката е направо спираща дъха. На същата височина се намира и луксозен ресторант, както и магазин за подаръци и сувенири.

Ресторантът се върти, което дава на посетителите страхотната възможност да разгледат града отвисоко от всички страни. Конструкцията, върху която е разположен ресторантът, който първоначално е носел името „В ухото на иглата”, се завърта от мотор с мощност само една конска сила.

Космическата Игла в Сиатъл

Историята на кулата Космическата игла започва през далечната 1959 година, когато Едуард Карлсън (Edward Carlson), президент на Western International Hotels, се вдъхновил от кулата Щутгарт в Германия и нахвърлял на скица централната фигура за Световното изложение в Сиатъл върху салфетка, докато седял в кафене.

Той избрал футуристична визия за високата кула, защото темата на Световното изложение била двадесет и първи век и алюзията с Космоса била подходяща. Скицата на Карлсън била впечатляваща, но трудна за изпълнение.

Най-голямата пречка бил дизайнът на сградата. Първоначалната скица на Карлсън трябвало да претърпи редица трансформации, за да се стигне до съвременния вид на Космическата Игла.

Имало идея за дизайн, който напомнял за огромен балон, но той бил отхвърлен поради невъзможност за изграждане на стабилна конструкция на такава голяма височина.

Дузина архитекти работели по визията на кулата, докато се стигне до оптимално решение, което запазвало първоначалната идея на Карлсън, но било съобразено с възможностите на архитектите и строителите. Оставала година и половина до Световното изложение в Сиатъл, когато окончателното решение за визията на кулата било взето.

След като били изкопани основите дълбоко в земята, в тях бил излят бетон, за който били използвани 467 камиона с цимент. Наливането на бетона в основите отнело цял ден.

Космическата Игла била окончателно завършена в края на 1961 година и била официално открита в първия ден на Световното изложение на 21 април 1962 година.

Един ден преди Световното изложение пристигнали асансьорите за Космическата Игла, които били монтирани със светкавична скорост. Те били заменени през 1993 година от нови, компютъризирани асансьори.

Разходите по строежа на Космическата Игла възлезли на четири и половина милиона долара. Космическата Игла е място, което туристите не пропускат, когато са в Сиатъл.

През 2000-та година Космическата Игла била подложена на реновиране, което струвало двадесет милиона долара. Върху покрива на Космическата Игла са поставени двадесет и четири гръмоотвода за предпазване от светкавици.

Първоначално името на Космическата Игла било Космическата Клетка, но то било променено съобразно външния вид на сградата.

3.8
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати