Експериментален Музикален Проект

29.10.2012

Експерименталният Музикален Проект (Experience Music Project) се намира в Сиатъл (Seattle). Идеята за създаването на Експерименталния Музикален Проект принадлежи на Пол Алън (Paul Allen), невероятен фен на китарите и собственик на колекция от предмети, свързани с Джими Хендрикс.

Първоначално този смел проект бил замислен като музей, посветен на световноизвестната рокзвезда Джими Хендрикс. След първоначалната идея последвали нови, които я допълвали и така се стигнало до изграждането на модерен музей, който същевременно е и изложбен център.

Цялата идея на тази сграда, която се смята за една от най-странните в цял свят, е да помогне на хората да научат нови неща за музиката и да се научат да я усещат.

Експериментален Музикален Проект

Иновативната форма на сградата била създадена от известния архитект Франк Гери (Frank Gehry), който е създател на много известни сгради в САЩ.

Проектът, който трябвало да направи Франк Гари, целял изразяването на рокмузиката и вписването й в структурата на една модерна сграда. Това трябвало да е място, което е музей, но от съвсем нов, разчупен тип.

За да се вдъхнови за проекта, Франк Гери използвал факта, че Джими Хендрикс чупел на сцената китарата си, след като изпълнението му свършвало.

Това сценично поведение, копирано от професионални китаристи и аматьори по цял свят, вдъхновило архитекта. Той се отбил в магазин за електрически китари и след като си купил няколко китари, ги нарязал на парчета.

Формите на счупените парчета станали основа за скицата на първоначалния проект на Гери. За да бъде сградата в унисон с духа на рокмузиката, той използвал основните цветове, в които се боядисват китарите – пурпурен, син и златен.

След като била завършена, сградата претърпяла редица критики, тъй като формата й била повече от стряскаща за консервативно настроените жители на Сиатъл.

Някои я сравнявали с изкривени ламарини, а други – с изригване на вулкан или с медуза. При работата си по проекта Франк Гери използвал компютърна програма за триизмерно моделиране, създадена за разработка на реактивни изтребители.

Тъй като формата на сградата е доста необичайна, наложило се екипът от архитекти да проектира отвън навътре, като изчисли носещата структура въз основа на формите, които са отвън.

Сградата е облицована с двадесет и един хиляди листа неръждаема стомана и боядисан в червено алуминий. Всеки лист е изрязан по специален начин и след това огънат, за да му се придаде желаната форма.

Под листовете има двадесет и пет сантиметрова стена от монолитен бетон. В центъра на сградата се намира известната Небесна Църква (Sky Church), която е превъплъщение на фантазиите на Джими Хендрикс за страхотна концертна сцена. Тя се издига на тридесет метра височина и има невероятно добра акустика.

Една от атракциите на интерактивния музей е звуковата лаборатория, където всеки посетител може да създаде своя собствена музика. Който желае, може да опита да свири на най-различни музикални инструменти или да се качи на сцена, осветен от прожектори като истинска рокзвезда.

През 2004 година в сградата отворил врати музеят на научната фантастика (Science Fiction Museum), който обаче бил затворен през март 2011 година.

В сградата са събрани много предмети от различни рокзвезди, сред които Джими Хендрикс (Jimi Hendrix), рокгрупи като Харт (Heart) и Нирвана (Nirvana). Посетителите могат да видят огромно количество видеоклипове на любимите си рокзвезди.

Има и специална галерия, където е представена историята на китарата. В нея е разположена невероятна скулптура, изработена от музикални инструменти, предимно китари, които свирят с помощта на електронно командване.

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати