Национален военен парк Шайло

11.10.2011
Национален военен парк Шайло

Националният военен парк Шайло (Shiloh National Military Park) се намира близо до Мисисипи, в град Шайло (Shiloh). Този парк съхранява част от историята на Гражданската война в САЩ.

Битката в Шайло се смята за едно от първите сериозни сражения на запад по време на гражданската война. Битката продължила два дни, на 6 и на 7 април 1862 година и в нея загинали и били ранени над двадесет и четири хиляди войника.

Тази битка положила началото на шестмесечната борба за важен железопътен възел. Тези два дни не завършили с тактическа победа за нито една от страните, тъй като войските на Съюза държали контрола върху бойното поле, но не били в състояние да последват войските на Конфедерацията при оттеглянето им.

От стратегическа гледна точка обаче това било силно поражение за войските на Конфедерацията. Бойното поле е наречено в чест на църквата Шайло, която се намира в Тенеси.

В средата на февруари 1862 година войските на Съюза успели да спечелят редица победи на запад, в Мис Спрингс, Кентъки (Mill Springs, Kentucky), както и във фортовете Хенри (Henry) и Донелсън (Donelson) в Тенеси. Тези победи довели до пробив към река Тенеси, където се намирали важни железопътни пътища.

Главният командващ на Конфедерацията на запад, генерал Албърт Сидни Джонстън (Albert Sidney Johnston), бил принуден да концентрира силите си около малкия град Коринт (Corinth). В ранното утро на шести април войниците на Конфедерацията изненадващо атакували войниците на Съюза, които наброявали около четиридесет хиляди души. Внезапно нападателите изгубили координираност, а генерал Джонстън бил улучен в десния крак, като раната се оказала смъртоносна. На другата сутрин войските на Съюза атакували войските на Конфедерацията, които били принудени да се върнат в Коринт.

Националният военен парк бил открит през декември 1894 година. На територията на националния военен парк Шайло се намира и Националното гробище Шайло (Shiloh National Cemetery), което е разположено в северо-източната част на парка. Там на територия от над двадесет акра са погребани около четири хиляди войници от войските на Съюза. Гробището било създадено преди откриването на парка – през 1866 година, когато излязло решение на Военния Департамент (War Department) за създаване на гробище на бойното поле Шайло.

За да бъдат погребани там не само загиналите по време на битката през април 1862 година, но също така и по време на операции на река Тенеси, било построено Националното гробище Питсбърг, което през 1889 година било прекръстено на Национално гробище Шайло.

През есента на 1866 година били издвадени телата на загинали от над шестстотин места по бойното поле, както и край река Тенеси. Дървените плочи, които отбелязвали гробовете, били заменени през 1877 година с гранитни плочи. Високите плочи са поставени върху гробовете на войниците, чиито имена се знаят, а късите квадратни плочи са поставин върху гробовете на загиналите войници, чиито имена така и не били установени. На територията на гробището има само два гроба на войници от Конфедерацията.

На територията на бойното поле Шайло е запазен праисторическият индиански участък от насипи (Shiloh Indian Mounds), които са историческа забележителност. Преди повече от 800 години на това място имало град, който се намирал до река Тенеси, в източния край на платото Шайло. Сред насипите имало десетки къщи.

Шест от насипите вероятно са служели за основа за изграждането на важни сгради в населеното място.

В Националния военен парк Шайло могат да бъдат открити много исторически забележителности. Той се простира на над четири хиляди и двеста акра.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати