Плантация Дъбова Алея

29.10.2012

Плантацията Дъбова Алея (Oak Alley Plantation) се намира до река Мисисипи (Mississippi River) между Нови Орлеан (New Orleans) and Бейтън Руж (Baton Rouge).

Плантацията Дъбова Алея е изключително атрактивно място за посещение на туристи от цял свят, които идват, за да се насладят на изумителната гледка.

Плантацията Дъбова Алея е известна също така и като Гранддамата на Пътя на Великата река (Grande Dame of the Great River Road). На огромна площ са се разпростряли огромни дъбови дървета, някои от които са на над триста години.

Плантацията Дъбова Алея

Имението, в което се намира плантацията, принадлежало на Жак Телесфор Роман (Jacques Telesphore Roman), който поискал да му бъде построена разкошна къща от Джордж Суейни (George Swainy) през 1837 година.

Дизайнерът на къщата всъщност бил тъстът на Жак, Жозеф Пили (Joseph Pilie), който бил архитект и затова се справил лесно с проектирането на сградата, която внушава респект, а в същото време е с изискана и изтънчена архитектура.

Външната част на постройката е украсена от двадесет и осем колони в дорийски стил, което е било модерно в проектирането на богаташките къщи по онова време.

Разкошната къща има много високи тавани, много големи прозорци, симетрична фасада, като подът е бил изработен от висококачествен мрамор, който в един по-късен момент е бил заменен от дърво, а тухлите, от които била изградена къщата, били боядисани в бяло, за да изглеждат и те като мраморни.

Посетителите на плантацията могат да се отбият в специализирания магазин на ковача, където се предлагат подаръци. Той е направен в чест на ковачите, които са били много важна част от плантацията. Ковачите са поддържали подковите на конете в идеално състояние, а освен това са се грижели и за много други битови проблеми. В съвременния магазин туристите се посрещат от ковач, който дори прави специални представяния на уменията си в определени дни от седмицата.

В рамките на сградата не са позволени снимките с фотоапарат, както и използването на видеокамера. Има места, които могат да бъдета снимани, но само за лична употреба, без да се използват снимките за комерсиални цели.

Всеки от гостите може да опита от прочутите ментови джулепи, които се предлагат в имението, за да разхладят посетителите. За да разгледате в детайли плантацията Дъбова Алея, трябва да й отделите поне час и половина, за да можете да видите интересни предмети от бита на американците от онази епоха.

Красивото място е изпълнено със старинни и съвременни истории за призраци. Служителите, които поддържат имението, твърдят, че от време на време виждат силует на жена, облечена в старовремска рокля, да се движи из къщата, при което лампите в нея светват и гаснат, без вътре да има човек. Най-често това става в помещението, известно като лавандуловата стая, но досега няма обяснение защо призракът на тази дама има предпочитания към тази част на сградата.

Някои от гостите на имението разказват, че докато са вървели из стаите, за да ги разгледат, са усетили докосването на нечия ръка върху рамото си. Често се случва люлеещият се стол да се люлее съвсем сам, все едно в него има призрак.

Преди много години запалена свещ е летяла из сградата, докато в нея са се намирали тридесет и пет туристи. Дали тези събития са реалност или са плод на въображението на хората, докоснали се до духа на това старинно имение, ще остане загадка.

Факт остава обаче това, че плантацията Дъбова Алея е едно от най-красивите места в САЩ, които трябва да бъдат задължително посетени, ако ви предстои пътуване до тази част на страната.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати