Сградата на щата Масачузетс

31.10.2012
Сградата на щата Масачузетс

Сградата на щата Масачузетс (Massachusetts State House) се намира в Бостън (Boston), на върха на хълма Бийкън (Beacon Hill). Тя е построена през 1798 година.

Сградата е по дизайн на известния по онова време архитект Чарлз Булфинч (Charles Bullfinch). Земята, върху която е изградена сградата, епринадлежала на първият губернатор на щата Масачузетс Джон Ханкок (John Hancock).

Сградата е запазила оригиналния си цвят на червени тухли, от които е била изградена по проекта на Булфинч.

Куполът на сградата е покрит с истинско злато, което е двадесет и три карата. Под златото се намира медната част на купола, който преди много години е бил направен само от дърво. През 1802 година дървото било покрито с мед. През 1874 година медта е била покрита с фини листове истинско злато.

По време на Втората световна война блестящият купол бил нарочно покрит с черна боя, за да не привлича вниманието на вражеските самолети и да предпази сградата от бомбардировка.

Златното покритие е било възстановено през 1997 година, като за целта били изхарчени триста хиляди долара.

В сградата на щата Масачузетс се намират офисите на губернатора на щата, както и на служителите му, а освен това там се намира и Върховният съд на щата Масачузетс (Massachusetts General Court).

Самата сграда се простира на двадесет и седем хиляди квадратни метра земя. За създаването на разкошната сграда архитектът Чарлз Булфинч използвал две линии на вдъхновение.

Той се вдъхновил от две наистина красиви сгради, за да създаде проекта. Това били Пантеонът на Джеймс Уайът (James Wyatt's Pantheon) и къщата на Уилям Чамбърс Съмърсет (William Chambers's Somerset House). И двете къщи се намират в Лондон (London) и са истинско произведение на архитектурното изкуство.

Сградата на щата Масачузетс отстрани

Като почерпил вдъхновение от тези сгради, архитектът създал наистина впечатляваща постройка. Тя била разширена през 1898 година с допълнителна част, като архитект на допълнителната част бил жителят на Бостън Чарлз Бригъм (Charles Brigham).

Сградата, каквато е позната днес, била завършена през 1917 година. Тогава били окончателно построени източното и западното крило на огромната сграда.

Пред сградата на щата Масачузетс стои статуята на генерал Джоузеф Хукър (Joseph Hooker). На различни места около сградата са разположени статуите на известни американци – Ан Хътчисън (Anne Hutchinson), Мери Дайър(Mary Dyer), Даниъл Уебстър (Daniel Webster), както и на президента Джон Кенеди (John F. Kennedy).

Етажът, който се намира под купола, е украсен от художника Едуърд Бродни (Edward Brodney). Той спечелил правото да украси етажа по време на конкурс през 1936 година.

Бродни нямал достатъчно пари, за да си позволи да плаща на модели за творбата си, затова се наложило за модели да му послужат членовете на семейството му, както и неговите приятели.

Творението му изобразява Колумбия, за чието изобразяване той използвал като модел сестра си Норма, а коленичилият войник е направен по позиращия му брат Фред.

През 1938 година той нарисувал и майките на войниците, за което отново позирали приятелки и роднини от женски пол.

Специална стълба води към дорийска зала (Doric Hall), която се отваря много рядко. На практика това може да стане само в три случая и единият от тях е когато президентът на Съединените щати или висш представител на чужда страна е гост на града.

Залата се използва и когато губернаторът напуска сградата в последния ден от мандата си. Губернаторът напуска сградата по специален церемониален начин. След церемонията той символично се слива с тълпата на обикновените граждани.

3.6
Общо гласували: 5
5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати