Болшой театър

12.10.2011

Болшой театър (Bolshoi Theatre) е една от най-големите забележителности на руската столица Москва. Намира се в сърцето на града.

Зданието Болшой театър репрезентира класическата руска архитектура. Всъщност в театъра се намира втората по големина оперна сцена в Европа. По-мащабна от Болшой е само Ла Скала.

Балшой театър в Москва

През годините сградата е служила за дом на легендарните Балет и Опера Болшой - школи, считани за един от най-добрите в света.

Неокласическата постройка впечатлява със свота осанка и размери, счита се архитектурен шедьовър на Русия. Болшой театър в продължение на десетки години е бил сцена на великолепни балетни и оперни представления.

От 2005 г до октомври 2011 г сградата бе затворена за посетители, когато Болшой театър отвори наново врати за нетърпеливите ценителите на красотата и изкуството. Претърпяла опустошителни пожари на 3 пъти, сега сградата е обновена и е с двойно по-голяма площ - 80 000 кв.м.

В реставрацията на сградата са вложени близо 452 млн. евро, 16 пъти повече от пъвроначалната оценка. Възстановена е оригиналната акустика на залата, която е позагубила блясъка си вследствие на некачествени ремонти през годините.

Възвърнат е изначалният чар на мега съоръжението - реставрирани са историческият таван и позлатените ложи, изящните статуи, меки кресла, пищно украсени помещения, които са само част от интериора на Болшой.

Идеята е реновацията да се опита да пресъздаде духа и атмосферата на 19-ти век. С тази цел е заменена златисто-червената завеса на Болшой и изобразените на нея сърп и чук. Болшой театър вече разполага с нови хидравлични сценични устройства, а самата сцена е с изцяло нов дизайн, който позволява по-лесната работа на балета. Нов подземен етаж пък ще бъде използван за камерни концерти.

На сцената на Болшой повече от половината от представленията са дело на руските културни дейци. Болшой театър се е превърнал в институция и една от основните двигателни сили на руската култура и изкуство.

Въпреки че театърът е дом както на балетното, така и на оперетното изкуство, много хора асоциират Болшой театър с уникалните изпълнения на Болшой балет. Световно известната трупа стартира през 18 век като училище по танци в московско сиропиталище, развива свой собствен, уникален стил. Десетилетия наред състава на Болшой балет изнася множество красиви постановки както на сцената на московския театър, така и по целия свят.

Именно в Болшой театър за първи път през далечната 1887 великият Чейковски представя „Лебедово езеро“. Там са и премиерите на редица култови балетни постановки.

Операта в Русия също започва традициите си от Болшой театър. Сцената на театъра е възпитавала вкуса на московчани и гости на града още от края на 19 век.

Росини, Верди и Пучини са само част от творците, които разказват чрез изкуството си своето вдъхновение под прожекторите на руския театър.

Фасадата на забележителната сграда е удивлява с прецизни елементи и изваяни статуи.

И все пак осанката на Болшой театър не винаги е била толкова изящна. Историята на на Болшой помни няколко пожара. За първи път сградата е построена в края през 1776 г.

Първото име на културното средище е било „Петровски“, на името на улицата, на която е издигнат. Още преди официалното откриване на зданието обаче театърът изгаря. Впоследствие поданик от Великобритания - предприемачът Майкъл Медокс е натоварен с важната задача да изгради наново театъра. Следва втори пожар, който отново унищожава сградата през 1805 година. Седем години по-късно следва и трети пожар. Причината – дървеният и лесно запалим материал, от който е изграден театъра.

Съвременният облик на постройката се придържа към вида, в който е била издигната през 1821 година. Дизайнът на Болшой театър е на Йосиф Бове. По време на Втората световна война зданието претърпява щети, но все пак устоява на бомбардировките.

Днес Болшой театър е една от визитните картички на Москва и една от емблемите на руската столица.

4.1
Общо 8 гласували
5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати