Народен театър Иван Вазов

30.10.2012
Народен театър Иван Вазов

Народният театър Иван Вазов е една от на-големите забележителности в София, България. Красивата му постройка се намира се в централната част на столицата.

Културната институция е най-старият и може би най-авторитетен театър в страната.

Тя носи името на считания за патриарх на българската литература – писателя Иван Вазов.

Днес на сцената на Народния театър намират изява творенията на талантливи български и световни автори, които чрез магията на изкуството си завладяват емоциите и възприятията на посетителите.

Състава на театъра е и чест гост на много международни фестивали и сцени.

Годишно хиляди туристи посещават сградата. Историята на страната и българската култура преплитат своите клони именно около живота на театралната институция.

Постройката впечатлява с оригиналните си архитектурни решения. Театърът е построен в небароков стил през 1907 година. Той се строи в продължение на осем години.

Дизайнът на сградата е дело на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер. Творците са по-известни с прозвището „оперните архитекти“, защото са изградили над 50 театъра в различни европейски градове.

Народен театър Иван Вазов отляво

От тогава насам зданието събира ценители на театралното изкуство и печели овации за качеството на своите постановки.

През годините Народният театър претърпява няколко сериозни инциденти. Пожар през 1923 г. и бомбардировките по време на Втората световна война нарушават сериозно целостта на сградата.

От тогава насам на сградата са правени редица ремонти, като през 70-те години се създава и уникалната камерна зала.

Народен театър Иван Вазов разполага с голяма и модерна подвижна сцена и зрителна зала със 750 места. Налична е още камерна зала със 120 места. На последния четвърти етаж се намира по-малка зала, която побира 70 седящи зрителя.

Завесата на голямата зала има историческа ценност. Теглото й е цели 350 кг. Изработена е от български майстори на тъкане на килими.

Последното освежаване на театъра е през 2007 година, когато се обновяват със златни листове изящните скулптури, намиращи се на върха на зданието.

Парадният вход на театър Иван Вазов е подчертан с елегантна колонада от шест внушителни йонийски колони. Те крепят триъгълен фронтон с невероятен пластичен релеф, представящ древногръцкия бог на слънцето и изкуството Аполон в неговата колесница.

Орфически загадки, антични традиции, религиозни тайнства и дионисиеви празненства са част от релефните образи, изобразени върху фронтона на Народния театър. Скулптурната композиция носи името „Аполон и четирите музи“.

Народен театър Иван Вазов в София

Кулите от двете страни на централния вход на театъра завършват със скулптурна група, на която е изобразена победата на богинята Нике в колесница, теглена от три лъва.

Пред Народния театър се намира едно от любимите места на столичани – Градската градина. Красив воден басейн и феерия от фонтани разведряват посетителите на столичната забележителност. Самият парк предлага комфортни места за почивка.

Градинката около Народния театър е едно от най-големите средища на любители шахматисти, които под сянката на дърветата мерят своите шахматни умения.

През нощта сградата засиява дори още повече, благодарение на добре обмисленото осветление, което акцентира на най-впечатляващите детайли от архитектурата й.

Територията пред театър Иван Вазов е сред най-често използваните сцени за по-мащабни открити музикални, културни, клубни или корпоративни събития. Концертите на самостоятелни изпълнители, групи и оркестри са честа практика именно пред фасадата на софийския театър.

В близост до театъра се намира Националната худежествена галерия, която в началото на века е била княжески дом.

Местоположението на Народен театър Иван Вазов е улица Дякон Игнатий N 5.

4.1
Общо 14 гласували
5 6
4 5
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати