Божия мост

09.10.2011
Божият Мост

Божия мост e уникална природна забележителност. Представлява естествен скален мост. Намира се в близост до Враца.

Божия мост е перфектна дестинация за туризъм и отдих. Въпреки, че не е сред най-известните забележителности на България, напоследък посещаемостта на скалния значително се увеличава.

Природният феномен е образуван в продължение на хиляди години.

Божия Мост до Враца

Скалите форми са наречени Божия мост в името на преклонението на хората към красотите на местността, които никоя човешка ръка не би могла да създаде.

Природният феномен е известен още с името „Жабокрек“.

Местонахождението на Божия мост е Чиренско-Лиляшкия карстов район, където се намират много геоморфоложки обекти.

Масивното скалното образувание се издига на около 20 метра над малка река, наречена Лиляшка бара. Тя извира именно от подземията на Божия мост. През горещите летни дни реката се превръща в малки езерца, чийто основни обитатели за жабите. От там произлиза и другото име на природния феномен.

Въпреки горещините обаче водата под Божия мост никога не се изправя. Причината е постоянно ниската температура, характерна за повечето пещери.

Надписи при Божия Мост

Дори и в най-топлите дни от годината около Божия мост е приятно и прохладно.

Природно изсеченият „мост“ е широк около 25 метра. По главната си ос тунелът, образуван от Лиляшка бара, достига дължина около 100 метра. Светлият отвор има форма на трапец. В средата дебелината на свода достига до 12 m, а под моста има огромна зала с ширина 20 m, височина 17 m и дължина около 60 m с по-малки пещерни отвори.

Камерите на откритите скални образования са невероятно красиви. Божия мост представлява уникално съчетание от сводести слънчеви камери, многовековни каменни съчетания и прохладна течаща вода.

Обяснението на експертите за необичайната форма на Божия мост е, че преди много години той е бил масивна пещера. След опустошително природно бедствие обаче част от стените са се срутили. Така са се образували причудливите форми на скалния мост.

Стръмната пътека на природната забележителност е обезопасена. Най-приятна е разходката по високата наносна речна тераса, носеща името „Балкончето“.

Легендите разказват, че именно Божия мост било любимото място на Константин и Елена. Царската двойка била удивена от съвършенството на огромните природни зали и често посещавала местността.

Природен Феномен Божия мост

В съседство е разположена друга многовековна забележителност – пещерата „Понора“. От там водят началото си много извори.

В непосредствена близост до Божия мост се намира друго интересно място за посещение. Става въпрос за историческа римска крепост. Тя се намира на т.нар. Борованска могила.

Почитателите на изгледите и къмпингуването пък могат да „отседнат“ в намиращата се на близо местност „Тиганчето“, където има много добри условия за планински отдих.

Като цяло местността около Божия мост е облагородена. Изградени са пейки и има обособени места, където може да се пали огън.

Божия мост е само на 15 километра от Враца. До природната забележителност може да се достигне през село Лиляче или по пътя от Враца за село Чирен.

Често Божия мост е сравняван по своя мащаб и интересни форми с друга природна забележителност – Чудните мостове, намиращи се в Родопите, както и със скалния мост „Проходна” при с. Карлуково, Плевенско.

4.7
Общо 6 гласували
5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Маргарита
Маргарита
05.12.2013 14:36
Селото ми е Чирен и от малка често обикалям местността..изумително е, няма думи,които да опишат чувството, което създава този природен, "Божи" феномен
0
0