Каньонът Фрихолес

31.10.2012

Каньонът Фрихолес (Frijoles Canyon) се намира в Лос Аламо, Ню Мексико (Los Alamo, New Mexico). Каньонът Фрихолес е най-голямата забележителност на територията на Националния монумент Банделиер (Bandelier National Monument).

Каньонът Фрихолес е едно от любимите места на катерачите и е често избирана дестинация за туристически пътувания. Има си дори специално трасе за изкачване, което включва пресичането на поток на няколко места. Майсторите катерачи предупреждават, че камъните в потока са доста хлъзгави, затова преди да тръгнат за това приключение, туристите трябва да са добре подготвени откъм екипировка.

Каньонът Фрихолес

Задължително е носенето на дълги панталони, тъй като има много отровни растения, които са бодливи и могат да навредят на здравето на туристите, докато изкачват пътеката. През лятото туристическото трасе е направо претъпкано от желаещи да изкачат известния каньон.

По време на туристическото изкачване е възможно да се срещнат мечки, затова е добре туристите да спазват възможно най-голямо разстояние спрямо дивите животни. В района расте интересния храст, известен като лимонаден (Lemonade Bush). Той е получил името си благодарение на факта, че от плодовете му се приготвя напитка, която на вкус много напомня лимонадената. Истинското име на растението е Three-leaf Sumac, но освен за специалистите, то не говори нищо на обикновените хора, които си го знаят като лимонадения храст.

В района на каньона Фрихолес се намират руини на различни сгради на древните индианци пуебло (pueblo), както и скални рисунки. Древното селище е било открито от археолози и постепенно направено достъпно за хората, а също така е и реставрирано. Жилищата на древните са изградени от камък върху каменни площадки в скалите, или представляват пещери, които са били разширени изкуствено и приспособени за живеене.

За по-лесен достъп до жилищата на древните е построена тераса с дължина около два километра, която започва от центъра за посетители на Националния монумент Банделиер. На територията на монумента се намират и други праисторически индиански жилища, както и място, което е служело за школа по грънчарско майсторство на индианците пуебло. На територията на Националния монумент Банделиер има голямо количество диви животни, които обитават района необезпокоявани. Красиви гущери и змии пълзят по пътеките, покрай които тече поток и има безброй красиви цветя.

Част от жилищата на древните индианци пуебло са известни като Дългата Къща (Long House) и са построени на северната част на каньона – древните индианци са издълбали стотици такива помещения, които приличат на стаи. Те трудно се различават от истинските природни пещери. Някои от помещенията могат да бъдат посетени посредством изкачването на специални стълби.

Много от древните жилища на индианците могат да бъдат видяни, но далеч не във всички може да се влезе, за да бъдат разгледани отвътре. Не се разрешава отклонение от туристическата пътека. По туристическите пътеки няма информационни табели, туристите могат да бъдат насочвани само от карта на пътеката, която се продава за един долар.

Пътеката, по която вървят туристите, минава покрай потока Фрихолес (Frijoles Creek) и след това минава покрай гора, където може да се види специален вид катерица - Abert's squirrel – която живее в района. Катериците от този вид се отличават с уши, които са с тъмен кант по края.

На територията на Националния монумент Банделиер се намира и така наречената Церемониална пещера (The Ceremonial Cave). Тя се намира на разстояние по-малко от една миля от центъра за посетители. Церемониалната пещера представлява голяма дупка в скалата, в която древните индианци са построили подземна церемониална стая за срещи.

Тя е била възстановена, за да може да бъде разглеждана от туристите. Те могат да а разгледат от малък отвор, който се намира на покрива на пещерата. За да се стигне дотам обаче трябва да бъдат изкачени четири стръмни стълби, което като общо представлява 140 стъпки и не е достъпно за всеки желаещ да се наслади на красотата на пещерата.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати