Шипрок

14.02.2012

Шипрок (Shiprock) представляват скална информация, която се издига на над 500 метра височина в Сан Хуан Каунти, Ню Мексико (San Juan County). На езика на индианците навахо (Navajo) думата Шипрок се превежда като „крилатата скала”.

Шипрок

Древната легенда на индианците навахо гласи, че огромна птица ги е пренесла от старинното им място на обитаване до тези земи. Скалната формация и околната земя са много важни за навахите.

В една от легендите им се разказва, че след като заживяли върху монолита, като слизали от него само за да пият вода и да търсят храна, той бил ударен от светкавица. Жените и децата останали горе, а мъжете, които били долу, нямало как вече да стигнат до тях, за да им донесат храна и вода.

Затова се смята за табу хора да се изкачват на върха, тъй като могат да разсърдят духовете на покойниците.

Друга легенда разказва, че скалата Шипрок лекувала и че тя е част от гигантски лечител. Тялото му е направено от планините Чъска (Chuska Mountains), а планините Каризо (Carrizo Mountains) представляват краката му. Древна легенда на индианците навахо разказва за огромни летящи чудовища, които свивали гнезда върху върха и се хранели с хора.

Някои смятат, че името на скалната формация идва от това, че върхът прекалено много прилича на огромен кораб от деветнадесети век.

Близо до скалната формация се намира и градът Шипрок, който е получил името си от нея. Скалната формация Шипрок играе важна роля в религията на индианците навахо, в тяхната митология и в ритуалите им. Скалната формация Шипрок се намира в самото сърце на цивилизацията на древните индианци пуебло (pueblo), които представляват праисторическа култура в югоизточната част на САЩ. Индианците пуебло са наричани от много изследователи и с името анасази (anasazi).

Скалната формация Шипрок привлича огромно количество туристи от цял свят и катерачи, както и фотографи, които искат да увековечат красивата гледка.

Шипрок е образуван благодарение на вулкан, който е изригнал преди тридесет милиона години. Магмата, която застивала и ставала твърда, играе важна роля в културата на индианците навахо, които я смятали за свещена.

Централната част на Шипрок е петстотин метра в диаметър. Скалната формация е съставена от вулканична маса. На практика тя е ерозирал участък от гърлото на вулкан. Най-вероятно скалата се е формирала първоначално на около три хиляди стъпки под земната повърхност, но след милиони години на ерозия се е показала над земната повърхност.

Вулканичната скала се е сформирала окончателно преди около двадесет и седем милиона година. Шипрок е част от вулканичното поле на навахите (Navajo Volcanic Field), което включва и друга подобна формация, известна като Ел Капитан (El Capitan).

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати