Национален разширен мемориал на Джеферсън

08.12.2013
Разширен Мемориал на Джеферсън

Националният разширен мемориал на Джеферсън(Jefferson National Expansion Memorial) се намира в Сент Луис, Мисури, близо до мястото, където е започнала експедицията на Луис и Кларк. Той е признат за национален мемориал през 1935 година.

Националният разширен мемориал на Джеферсън е създаден, за да се помнят винаги важни места и събития като първото гражданско правителство на запад от река Мисисипи, както и дебатът за робството, който е бил повдигнат от случая на Дред Скот – роб, който е пледирал за правата си и след смъртта на господаря си е завел дело срещу съпругата му, за да спечели своята свобода, както и свободата на жена си и на дъщеря си, родена на свободна земя.

Националният разширен мемориал на Джеферсън се простира върху площ от деветдесет и един акра. На територията му се намират едни от най-старите сгради, строени в Сейнт Луис. Сред тях е старата сграда на съда, където се е състоял процесът, заведен от Дред Скот срещу съпругата на починалия си господар.

Куполът на старата съдебна сграда е бил издигнат по време на американската гражданска война и прилича на купола на Капитолийската сграда на САЩ.

На територията на мемориала е разположен също така музеят на западното разширение. Но може би най-впечатляващият елемент на територията на националния мемориал е монументалната арка Гейтуей. Тя е изработена от стомана и поради уникалността си се е превърнала в истинска икона на града. Гейтуейт арк е известна същи и като Портата към Запада.

Арката се извисява на шестстотин и тридесет стъпки и символизира духа на западните пионери. Проектът на архитекта Ееро Сааринен, който бил от финландски произход, през 1947 година. Строежът на величествената арка започнал едва през 1963 година и бил напълно завършен след две години. За строителството на красивата арка били необходими петнадесет милиона долара.

Основите на арката са на шестдесет стъпки дълбочина в земята, за да може арката да издържи и на най-силните земетресения и най-силните ветрове. До върха на Гейтуей арк се стига с помощта на специална система, която е нещо средно между трамвай и асансьор.

Национален Разширен Мемориал на Джеферсън

Музеят на западното разширение, който се намира точно под арката, е голям колкото футболно игрище и съдържа безценна колекция артефакти, сред които и останки от животни, както и данни за експедицията на Луис и Кларк. На територията на музея има и данни за историята на Сейнт Луис.

Националният мемориал на Джеферсън бил създаден по идея на Лутър Смит, който бил осенен от тази идея през 1933 година. Дълго време той бил начело на комитета, който избирал мястото и направил всичко възможно президентът Франклин Рузвелт да издаде указ за придобиване на статут на национален мемориал на мястото.

В началото на тридесетте години се търсело място за мемориал на Томас Джеферсън. По онова време единствените големи мемориали, посветени на президенти, са били мемориалът на Линкълн (Lincoln Memorial) и монументът на Вашингтон (Washington Monument).

Смит бил в комитета за построяването на Националния исторически парк Роджърс Кларк в Индиана. Когато минавал с влак покрай Сейнт Луис, той бил поразен от лошите условия, в които се намирал районът покрай Мисисипи.

Тогава му дошла наум идеята, че това е най-доброто място за мемориал на Томас Джеферсън, тъй като е мястото на един от най-триумфалните му моменти – покупката на Луизиана.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати