Национален мемориал Полет 93

07.09.2011
Национален мемориал Полет 93

Националният мемориал Полет 93 (Flight 93 National Memorial) е разположен в Стоникрийк Тауншип, Пенсилвания (Stonycreek Township, Pennsylvania. Мемориалът е изграден в памет на пътниците на полет 93 на Unighted Airlines, който бил отвлечен по време на атаките на 11 септември 2001 година.

Мемориалът е издигнат в памет на пътниците, които спрели терористите да достигнат набелязаната от тях цел. Временният мемориал на четиридесетте жертви на самолетната катастрофа бил издигнат скоро след катастрофата.

От общо четирите самолета, отвлечени на единадесети септмеври 2001 година, единствено полет 93 не успял да стигне набелязаната от терористите цел. Това най-вероятно е била сградата на Капитолия на Съединените Щати във Вашингтон. Някои от пътниците в самолета, както и част от екипажа успели да телефонират и да разберат за атаките срещу Световния Търговски Център и Пентагона (Pentagon).

Пътниците взели решение да атакуват терористите и да им отнемат контрола върху самолета. В резултат на сблъсъка между тях самолетът катастрофирал в поле в Стоникрайк Тауншип. Всички на борда на самолета загинали – четиридесет души, сред които тридесет и трима пътници и седем човека екипаж. Загинали и четиримата терористи, които се опитали да отвлекат самолета.

От четирите самолета, които били отвлечени на единадесети септември от терористи на Ал Кайда (al Qaeda), два се забили в Световния Търговски Център, а трети – в сградата на Пентагона. Общият брой на жертвите от четирите самолетни катастрофи на единадесети септември възлязъл на три хиляди души. Това е най-смъртоносната атака върху американска земя от чужденци.

Полет 93 се изпълнявал от Боинг 757 (Boeing 757), чийто капацитет бил сто осемдесет и двама пътници. Терористите набелязали вътрешни полети, които имат по-малко пътници, за да окажат по-слаб отпор след нападанието. Терористите набелязали полети, заради които самолетите били с пълен резервоар, за да се постигне максимален разрушителен ефект.

Четирите самолета потеглили почти по едно и също време – по този начин атаката на терористите е имала за цел да цели едновремен изненадващ ефект на различни локации. Терористите имали за цел да изпълнят самоубийствена мисия.

На единадесети септември само полет 93 закъснял да излети. Четири минути след като полет 93 излетял, първият отвлечен самолет – полет 11 – ударил северната кула на Световния Търговски Център. След това вторият отвлечен самолет, полет 175, ударил южната кула на Световния Търговски Център.

Третият самолет – полет 77 – се разбил в Пентагона. В резултат на това Федералната въздушна администрация (Federal Aviation Administration) разпоредила всички самолети да кацнат на най-близкото летище. Четири хиляди и петстотин самолета се приземили, без да се случи инцидент. Това е първият път в историята на авиацията на Съединените Щати, когато е давана такава заповед. Полет 93 бил единственият, който не реагирал на заповедта.

Терористите успели да превземат кокпита и обърнали самолета на югоизток по посока Вашингтон. Всички пътници, както и екипажът били изтикани в задната част на самолета и им било наредено да пазят тишина. След като с помощта на телефони научили страшните новини за самолетните катастрофи, пътниците и екипажът на полет 93 взели решение да атакуват терористите.

В резултат на това обаче терористите започнали да пилотират самолета така, че той се преобръщал наляво и надясно, нагоре и надолу и най-накрая го разбили със скорост петстотин шестдесет и три мили в час, за да не могат пътниците и екипажът да си върнат контрола върху самолета. При удара в земята седем хиляди галона самолетно гориво избухнали и нито един от хората в самолета не оцелял.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати