Дом на свободната преса в Букурещ

21.09.2012
Дом на свободната преса в Букурещ

Домът на свободната преса в Букурещ (Bucharest) се намира в северната част на румънската столица. Това е била най-високата сграда в страната до 2007 година.

Тя е изградена върху място, което през 1905 година е служело като писта за конни надбягвания. През 1950 година част от пистата е била унищожена, за да се направи първото крило на сградата, а през 1960 година пистата окончателно е унищожена, за да се завърши външната площ пред сградата на Дома на свободната преса.

Строителството на Дома на свободната преса започва през 1952 година и е завършено през 1956 година. Сградата е направена по проект на архитекта Хориа Майку (Horia Maicu) в стил съветски социалистически реализъм. Домът на свободната преса е една от първите модернистични сгради в столицата.

Сградата наподобява основната сграда на Московския (Moscow) държавен университет и е предназначен да приюти под един покрив изданията в Букурещ, техните редакции и служители.

Сградата е изградена на обща площ от тридесет и две хиляди квадратни метра. Домът на свободната преса е висок 91.6 метра, а върху покрива му се извисява телевизионна антена, която се издига на 12.4 метра.

През 1960 година гигантска статуя на Владимир Ленин (Vladimir Lenin) е била поставена пред сградата. Тази статуя е премахната на 3 март 1990 година. Пиедесталът на статуята все още е останал пред сградата.

Голяма част от редакциите на периодичните издания в Румъния се намират в Дома на свободната преса. В южното крило на сградата се намира фондовата борса на Букурещ.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати