Египетският пазар в Истанбул (Пазара на подправките)

08.11.2012
Египетския пазар в Истанбул

Египетският пазар в Истанбул (Istanbul) е известен още като Пазара на подправките или Мъсър чарши. Той е разположен в европейската част на Истанбул и е част от комплекса на джамията Йени (Ieni), чието строителство е започнало през шестнадесети век. За финансирането на комплекса на джамията бил издигнат Пазарът на подправките. Строителството му било завършено през 1663 година.

Първоначално пазарът се наричал Йени, а също така и Пазарът Валиде (Valide), което означавало майка на султана. Причината била, че именно майката на султана пожелала да бъде направен Пазар на подправките. С течение на времето жителите на Истанбул започнали да го наричат Египетският пазар. Това необичайно име пазарът дължи на факта, че от Китай, Индия и Азия подправки и други екзотични стоки първо са се откарвали в Египет, а след това от Средиземно море – в Истанбул.

На пръв поглед сградата на Египетския пазар може да се стори на някого типичен пример за класическа османска архитектура. Но архитектурният му план и устройство в много отношения се различават от аналогични постройки в Истанбул.

Египетският пазар е бил построен от камъни и тухли, а не от дърво, както другите пазари от онова време. Формата на пазара е във формата на буквата „L” и магазините, които предлагат еднакъв товар, са групирани на едно място. Вътрешността на пазара представлява система от големи помещения със сводове, които са отворени от едната страна към вътрешния двор. Във всяко от тези помещения навремето е имало магазин, където са се излагали стоките за продан.

Зад него е имало стая, два пъти по-голяма от магазина, която е служила за склад и за лаборатория за приготвяне на лекарства. На ъгъла на Египетския Пазар се намира куполообразно съоръжение за молитви. Навремето оттам хората са били призовавани да се молят. Съвременният си вид Пазарът на подправките е придобил след реставрацията през 1943 година.

Пазара на подправките в Истанбул

В Пазара на подправките може да се влезе през всяка от шестте порти. Главните порти са разположени на края на двете съставни съоръжения на пазара и представляват двуетажни портали с красиви колонади. Тези портали навремето са били мястото на търговските съдилища – в едното се решавали спорове между търговци, в другото – между търговци и купувачи. Останалите четири порти са по-малки и са разположени по периметъра на пазара.

На горния етаж на портала на южните порти се намира прочутият ресторант Пандели (Pandeli), в който от 1901 година сервират великолепни ястия от турската кухня.

Първоначално в Пазара на подправките е имало 86 магазина, в които са се продавали текстил и медикаменти. В продължение на векове тук са идвали хора, които са искали да си купят лекарства, които да ги избавят от различни болести. И днес в Пазара на подправките се продават билки и лекарствени растения, които не могат да се намерят на друго място в Истанбул. Фармацевтите, които изготвяли лекарствата, правели също така и парфюми. Днес на Пазара на подправките има голямо търсене на афродизиаци, известни от древни времена.

Наближите ли Египетския базар, ще се потопите в разкошния аромат на канела, ким, шафран, мента и много други подправки и билки, чието опиянаващо ухание се носи навсякъде. Пазарът на подправките е място, където ще можете да видите разнообразие от прочутия турски локум и турско кафе.

Невероятно количество специални контейнери са препълнени с най-различни разноцветни подправки, характерни за източната кухня – кардамон, къри, сусам, кокосови стърготини, куркума, шафран. Освен подправки на пазара се продават различни видове бижута, мебели, месни продукти, ядки и сушени плодове, огромно количество парфюми и козметични продукти.

3.4
Общо 5 гласували
5 0
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати