Бруклинският мост

19.11.2012
Бруклинския мост

Бруклинският (Brooklyn) мост се намира в Ню Йорк и първоначално е бил известен като Ийстривърският (East River) мост. Бруклинският мост е построен през 1883 година. Този висящ мост свързва Манхатън (Manhattan) с Бруклин и до 1903 година е бил признат за най-дългия мост от този тип в света.

Дължината на Бруклинския мост е 1825 метра. След официалното му откриване той става емблематична икона на Ню Йорк. Това е най-известният мост в града и най-старият действащ мост от този тип. Височината на Бруклинския мост е 41 метра в най-високата му точка на издигане над Ийст Ривър.

Бруклинският мост се държи от четири кабеле с диаметър около четиридесет сантиметра, като всеки от тях се състои от над пет хиляди стоманени жила. Тези носещи кабели се опират върху два пилона в готически стил, които се издигат на 84 метра над повърхността на водата.

Въпреки доста сериозната си възраст и днес Бруклинският мост се смята за една от най-важните транспортни артерии на Ню Йорк. Бруклинският мост е построен, след като през деветнадесети век се наложило строителството на мост, който да съедини бързо разрастващият се Ню Йорк, намиращ се на остров Манхатън, и отделения от него посредством Ийст Ривър град Бруклин.

През 1855 година градският съвет приел за обсъждане проект за висящ мост, и този проект бил обсъждан до 1869 година, когато най-накрая бил приет. Създателят на проекта бил германският емигрант Джон Роблинг (John Roebling ). През 1870 година стартира строителството на моста, но тъй като Джон Роблинг умира непосредствено преди това, с построяването на моста се заема синът му Вашингтон Роблинг (Washington Roebling).

На дъното на Ийст Ривър били спуснати огромни херметични цилиндри. След като от тях била премахната водата, в цилиндрите започнали да изграждат основите на моста. Тези цилиндри били много опасни, тъй като работещите в тях хора страдали от декомпресия, имало рискове от пожари и взривове.

Бруклинският мост през нощта

Двадесет души станали жертва на работата в цилиндрите. На 24 май 1883 година приключило строителството на моста и той бил официално открит. Грандиозното съоръжение получило след това името Мостът на Ню Йорк и Бруклин, а след това било преименувано на Бруклинския мост. Нюйоркчани не били много убедени в това, че мостът ще издържи голямо натоварване. Затова през 1884 година през него демонстративно била прекарана процесия от камиони с циркови животни, сред които имало двадесет и един слона.

Първоначално върху новия мост били изградени два релсови пътя – за метрото, четири ленти за конни екипажи, които впоследствие били заменени от автомобили, и приповдигната над основното платно на моста пешеходна пътека. По моста са преминавали дори трамваи.

През петдесетте години на двадесети век била проведена реконструкция на моста и релсовият транспорт бил отстранен. Затова пък били увеличени лентите за автомобили и така станали шест. Днес по Бруклинския мост минават коли, пешеходци и велосипедисти. От пешеходната пътека на Бруклинския мост се открива великолепна гледка към Манхатън.

4
Общо 6 гласували
5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати