Дунав Мост

10.12.2012
Дунав мост

Дунав мост (Danube) е издигнат над река Дунав, за да свърже град Русе (Ruse) в България с град Гюргево (Giyrgevo) в Румъния. Затова мостът е известен още с наименованието Мост на дружбата. Той е направен от стомана и е дълъг почти три километра. Мостът се издига на тридесет метра над реката.

Дунав мост е построен така, че през него да могат да минават и автомобили, и влакове – затова е направен на две нива. Средната му част може да се раздели на две, за да могат при необходимост да минават под него и по-високи кораби.

Мостът е бил официално открит през 1954 година. Той е създаден по проект на българския архитект Георги Овчаров (George Ovtcharov). Украсата на моста и прочутите глави на орли са създадени от украинеца Михайло Парашчук (Michael Paraschuk). Символът на орела е използван умишлено, за да покаже мощта на двете държави.

Дунав мост е построен за малко повече от две години, като в изграждането на стоманената конструкция са участвали както български, така и румънски (Romanian) специалисти. Те са работили по проекта с помощта на специалисти от бившия Съветски съюз (Soviet Union).

Дунав мост има почти четиридесет отвора. Той е направен без междинни опори, което е новаторство в изграждането на сводова конструкция. Пилоните, които държат моста, са вкарани под водата чрез специална технология – земните пластове са били отстранени с вода под много силно налягане.

Преминаване Дунав мост

Преди време мостът за малко да пострада, след като крадци на желязо се опитаха да откраднат част от него, за да го предадат на скрап. По време на ембаргото в Югославия (Yugоslavia) на Дунав мост се проточват огромни колони от тежки камиони, които престояват дълго време върху конструкцията. Тя обаче не е била създадена, за да издържи такова голямо натоварване.

Поради натовареността на моста започва да се изгражда и друга пътна артерия, която да свързва България и Румъния през реката. Това е Дунав мост 2, който ще свърже градовете Видин (Vidin) и Калафат (Calafat). Пътната артерия Видин-Калафат е изключително важна както за икономиката на България, така и за икономиката на съседна Румъния.

Мостът ще е дълъг почти два километра и на него също ще има изградена железопътна линия, както и пътни ленти, по които ще се движат автомобили. Така значително ще се облекчи преминаването от България до Румъния както с помощта на влак, така и с различни пътно-транспортни средства. Проектът предвижда изграждането на четири пътни ленти, железопътни релси, а също така велоалея и пешеходни пътеки.

След като бъде изцяло завършен Дунав мост 2, транспортната мрежа на България ще бъде интегрирана с транспортните мрежи в Европа. Смята се, че това значително ще подобри икономиката на България, както и нейната конкуретноспособност. При строителството на Дунав мост 2 са разкрити стотици работни места както за български, така и за румънски специалисти.

Разходите по строежа на Дунав мост 2 се изчисляват в милиони в евро, като част от сумата е осигурена от различни финансови програми, по които са били отпуснати безвъзмездни парични помощи за проекта.

3.6
Общо 7 гласували
5 0
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати