Връх Бузлуджа

15.07.2013

Връх Бузлуджа, известен още като връх Хаджи Димитър, се намира в Шипченско-Тревненския дял На Централна Стара планина, в близост до град Казанлък. На високия 1441 метра връх е изграден паметник в памет на Хаджи Димитровата чета, известен и като най-големият идеалогически паметник в България.

ПОстрояването на паметника се дължи на две исторически събития, случили се на това място. През 1868 г. на този връх се сражава четата на Хаджи Димитър с турските войски. В чест на тази неравна битка, при която българските четници са разгромени, е написано и известното стихотворение "Хаджи Димитър" от Христо Ботев.

Връх Бузлуджа

Освен това през 1891 г. тук се провежда Бозлуджанския конгрес, на който се създава Българската социалдемократическа партия и в който вземат участие около 30 делегати и гости от Централна и Югоизточна България.

Паметникът на връх Бузлуджа е изграден с помощта на правителствени средства и дарения от привърженици на идеята за издигането му. Построяването му е възиза на 7 000 000 евро, а строителството му е поверено на отделението за гражданско строителство на Българската армия с изпълнител Делчо Делчев. В дейностите по мемориала участват много известни художници и скулптури, начело с архитект Георги Стоилов.

След 1942 г. официалното име на върха е връх Хаджи Димитър, но и днес е по-често използвано старото му име - връх Бузлуджа.

Самият връх се намира по пътя Стара Загора-Русе, по който след Казанлък има отбивка с огромен паметник на Димитър Благоев. До паметника, известен още като Дом-паметник на партията) се стига по немалко на брой стъпала, след които можете да видите огромна куполна зала и 70-метров пилон, на който са монтирани две петолъчки. Навремето тържествената зала с обща площ от 550 кв.м.е била изпъстрена с мозайки.

Тъй като паметникът е издигнат в чест на основаването на българското социалистическо движение, след падането от власт на българския президент Тодор Живков и последвалите промени, състоянието му се влошава.

Голяма част от портретите са унищожени, медната украса е открадната, има изпочупени прозорци, орнаменти и мозайки и като цяло паметникът е изоставен.

От есента на 2011 г. целият комплекс Бузлуджа е дарен на Българската социалистическа партия, която възнамерява да го реставрира. До днес обаче поради липса на средства нищо не е направено.

Връх Бузлуджа е част от Националния парк-музей Шипка-Бузлуджа, който освен паметникът, с който е увековечен подвигът на четниците на Хаджи Димитър, включва и други важни исторически паметника:

- Храм-паметник "Рождество Христово", издигнат в памет на руските, украинските, молдовските, румънските и финландските войници и българските опълченци, които са загинали през Руско-турската война в периода 1877-1878г.

- Национален парк-музей Шипка, който се състои от комплекс от паметници (включващи известният Паметник на свободата на връх Шипка), батареи, възстановки на позиции и землянки на историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската освободителна война.

- Исторически музей "Искра", съхраняващ в себе си над 50 хиляди експоната

- Историко-етнографски комплекс "Кулата", показващ селския и градския бит на местното население в края на 19 в и началото на 20 в.

- Художествена галерия "Искра"

- Музей на розата, която е символ на казанлъшкия край

- Казанлъшки манастир "Въведение Богородично", основан през 19в.

- Литературно-художествения музей "Чудомир"

- Къщата-музей на композитора Петко Стайнов

- Паметникът на Св. Кирил и Методий

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати