Вишеградски мост

18.07.2013
Вишеградски мост

Вишеградският мост или мостът при Вишеград се намира в Босна, над река Дрина. Разположен е в град Вишеград и е смятан за една от най-важните постройки в страната, изградени през 15- 19 в. През 2007 г. влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Мостът е дълъг 180 м. и е изграден върху 9 каменни стълба, които имат 11 отвора.

Мостът във Вишеград е истински шедьовър на средновековната османска инженерна мисъл. Тази конструкция е изключително неестествена за Европа, характерна е само за Балканите.

Автор на Вишеградския мост е османският архитект от християнски произход Коча Мимар Синан, който по поръчка на Мехмед паша - Соколлу се заема с изграждането на това съоръжение. Синан бил известен инженер, зад гърба си имал вече построени по негов план няколко известни жилищни сгради, мостове, джамии в Цариград и в някои други райони на Османската империя.

Мостът във Вишеград се смята от архитектите и историците за едни от най-добрите творби на Синан. Той е на-великият инженер в Османската империя, неговите произведения могат да се сравнят само с тези в Италия от периода на ренесанса. Друг негов проект е и моста над река Неретва, пак включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно и природно наследство.

Интересен е фактът, че Вишеградски мост е известен и с името на своя инвеститор като Мостът на Мехмед паша Соколович, а не като Мостът на Коча Мимар Синан.

Мост Вишеград

Работата по изграждането на моста започва през 1571 г. и завършва през 1577 г. Целият проект се наблюдава директно от Цариград. Изграждането му съвпада с възхода на Османската империя, последвал от управлението на Сюлейман Велики, който е властвал през 1520-1566. Тези години и следващите са известни в османската история като години на мир и възход.

Вишеградски мост е изграден на стратегическо място. Тук е минавал главният път от Цариград за Босна. През следващите два века и половина след построяването му, мостът често е бил частично разрушаван в следствие на наводнения. Сериозни ремонти е претърпял през 1664 г., 1875 г., 1911 г. и през периода 1939- 1940 г.

През 1911-1912 г. мостът претърпява сериозни подобрения, тъй като се явявал стратегически важен пункт във военния период, намирайки се на фронтовата линия на Сърбия. Тогава се поставя по-дебел каменен парапет, който отчасти променя фасадата му.

По време на Втората Световна война, през 1943 г., пет от арките на моста са разрушени. Те са ремонтирани през 1950-1952 г. от Министерството на комуникациите и Пътищата, като се е следвал първоначалния архитектурен план на моста.

През периода 1980-1982 г. правителството възлага да се направи подробен анализ на състоянието на Вишеградски мост. От него става ясно, че е наложително да се направи реставрация на колоните 5, 6 и 8. За съжаление този проект остава неосъществен поради липсата на инвестиции.

Войната през 1992- 1995 г. не оказва влияние на моста.

През 2003 г. движението по известното речно съоръжение е отклонено към друг, по-модерен мост, построен през 1986 г. и намиращ се на 1 км. разстояние от Вишеградски мост. Причината е незадоволителното състояние на моста - символ на град Вишеград.

Днес той отново е с автентичен вид - такъв, какъвто е изглеждал в годината на неговото откриване.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати