Седемте гиганта на Урал в Русия

18.02.2013
Седемте гиганта на Урал в Русия

Седемте гиганта на Урал (Ural), известни като Манпупунер (Manpupuner), се смятат за едно от седемте чудеса на Русия (Russia). Те се намират в република Коми (Komi) и представляват седем гигантски каменни истукана.

Името Манпупунер означава малката планина на идолите. Всяко от възвишенията се издига на голяма височина. Тя е различна за отделните долмени и те са високи от 30 до 42 метра. Манпупунер се намира в труднодостъпен район и всеки от каменните истукани е предизвикателство за алпинистите. В основата си каменните възвишения са по-тесни, отколкото в горната си част.

За да се стигне до платото Манпупунер, човек трябва да има солидна физическа подготовка. Освен това до платото могат да стигнат само хора, които са получили пропуск от администрацията на резервата, в който се намира платото.

Смята се, че истуканите са се получили от изветрянето на скали, които с течение на времето са се превърнали в каменни гиганти. Манпупунер е много известна забележителност за руските туристи, но все още не е придобила световна известност. Платото Манпупунер привлича огромно количество катерачи, които искат да изпробват силите си срещу природата. Преди много време каменните стълбове са били култов обект за народа манси (mansi).

Стълбовете са се образували от високи планини и скали, които са стояли на това място преди двеста милиона години. Дъждът, снегът, вятърът, студът и жегата постепенно са разрушили слабите скални породи, а след това са започнали да разрушават и по-солидните.

Един от каменните стълбове на Седемте гиганта на Урал, който е висок 34 метра, стои малко встрани от другите и представлява по форма нещо като бутилка, обърната с дъното нагоре. Останалите шест гиганта се издигат в кръг. Някои от стълбовете приличат на гигантски хора, а други – на животински глави. Преди векове народът манси е почитал седемте гиганта, но е било абсолютно забранено изкачването на платото Манпупунер.

Седемте гиганта на Урал

Има много легенди, свързани с появата на каменните гиганти. Според една от тях седемте гиганта били хора, които искали да унищожат веселия и мирен народ Вогулски (Vogulsky). Но след като шаманът, който бил начело на гигантите, объркал едно заклинание, те се превърнали в каменни стълбове.

Според друга легенда мъжете на племето манси били толкова силни, че с един удар убивали мечка и били толкова бързи, че изпреварвали препускащ елен. Вождът на племето имал красива дъщеря – Аим (Aim), за която искал да се ожени великан, който живеел наблизо. Тогава великанът викнал своите шестима братя и нападнал племето на Аим.

Великаните разрушили кристалния дворец на племето, и затова и до днес в Урал могат да се намерят големи кристали. Братът на Аим измолил от духовете-закрилници блестящ щит и като го насочил към слънцето, вкаменил седемте великана.

Един от великаните при Седемте гиганта на Урал носел със себе си гигантски барабан, с който да плаши хората от народа манси. Когато слънчевите лъчи от насочения към него щит започнали да го превръщат в камък, той изпуснал барабана си. Така се образувала планината Койп (Koyp), която означава барабан.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати