Вахау

05.06.2013
Долината Вахау

Вахау (Wachau) е живописна лозаро-винарска долина в австрийската провинция Долна Австрия. Районът е разположен по поречието на река Дунав, само на 80 км. от Виена. През 2000 г. заради своята красота и наличието на много културно-исторически обекти, Вахау е включена от ЮНЕСКО в Списъка на световното културно и природно наследство.

Закътаната между градовете Мелк и Кремс живописна долина е запазила непокътнати много забележителности, сред които важни замъци, дворци и древни руини. Колоритните селца и градове днес са център на международния туризъм, а близостта на красивата долина до Виена, прави районът предпочитана дестинация за австрийските столичани.

Основните археологически забележителности са съсредоточени на ивица, дълга 33 км., простираща се в долината на Дунав между градовете Мелк и Кремс. Освен средновековните центрове на двата града, за които трябва да отделите поне 2 дни, е добре да отделите по един ден за абатство Мелк и за абатство Гьотвейг.

Организираните туристически обиколки винаги преминават и през останките на замъка Кюнрингербург в Дюрщайн. Легенди разказват, че в него е бил затворен Ричард Лъвското сърце, след като е пленен от австрийския херцог Леополд Пети. Интерес представлява и град Шпиц, както и колоритното селце Вайсенкирхен.

Освен със своите културни забележителности и атракции Вахау е и лозаро-винарски регион, известен с най-качествените винени сортове в света (шардоне, мускат, отонел, ризлинг и др). Сред тях се отличават Щайнфедер (леки ароматни вина), Федершпийл (класически сухи вина) и Смарагд (най-ценните деликатесни вина).

Първокласните вина се раждат върху слънчеви градини, препълнени от лозя. Обработката става по стари технологии, които се пазят в тайна. Най-добрите енолози и сомелиери твърдят, че най-ароматният ризлинг произхожда именно от района Вахау. За това способства особено мекият умерен климат в долината.

Вахау, Германия

Дълго районът на Вахау е бил управляван от Куенрингите, които живеели в замъците Агщайн и Дюрнщайн. През Средновековието районът процъфтява, което се дължи предимно на техните управленски умения.

Разположени нависоко в замъците си по бреговете на Дунав, те имали почти пълен контрол над преминаващите кораби и често ги ограбвали. Когато Куенрингите са победени, крепостите им са плячкосани и оставени на произвола на съдбата, докато не започват да тънат в пълна разруха.

Като туристическа дестинация районът става известен в края на 19 в. Магическите пейзажи, които са пренесени в картините на много известни художници допринасят до популяризирането му. Първоначално долината Вахау започва да бъде туристически център и място за отдих основно за жителите на Виена, но скоро става известна и извън пределите на страната.

След края на Втората световна война Вахау се превръща в една от любимите туристически дестинации за хора от цял свят. Това се дължи на факта, че районът предлага за всекиго по нещо. Няма да останат разочаровани нито любителите на исторически забележителности, нито тези, които обичат да се любуват на незабравимите природни гледки.

Долината Вахау е чудесна дестинация и просто за отдих. В китните градчета и колоритните селища ще намерите множество приятни местенца, в които да пробвате местните специалитети и признатото природно богатство на долината- виното. Хубавото на района е, че той е прекрасен и неустоим през всички сезони.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати