Бискайски мост

29.04.2013
Бискайски Мост

Бискайският мост (Vizcaya Bridge), който е известен и като Пуенте Колгате е транспортен мост, който пресича устието на река Нервия и свързва баските градове Поругалете и Лас Аренас. Това е най-старият транспортен мост в света и на 13.07. 2006 г. е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Бискайският мост е построен по време на управление на испанската кралица Мария Кристина (1885-1902 г.). Идеята за построяването му е дискутирана от дълги години, но не се стига до никакво развитие. За удобство на преминаването на хората, както и за транспортиране на стоки от единия бряг на река Ибайсабал до другия й бряг е необходимо да се изгради мост.

Ако се изгради мост обаче ще се спре движението на корабите, минаващи от реката към Бискайския залив и оттам в Адриатическо море. Така се стига до идеята да се изгради транспортен мост, който да позволява движението и в двете посоки. Най-голям защитник на тази идея, както и основен инвеститор, е текстилният предприемач Сантос Лопес де Летона.

Пуенте Колгате

Строежът на Бискайския мост е завършен на 28. 06. 1893 г. Той е дело на баския архитект Алберто де Паласио, който е ученик на Гюстав Айфел- проектант на Айфеловата кула и на носещата част на Статуята на свободата в Ню Йорк. Архитектът е известен и с участието си в изграждането на Кристалния дворец в Мадрид.

Бискайският мост е висок 45 м. и е широк 160 м.. Той е най-старият стоманен мост в света. Съчетание е от класическите за този момент технологии за обработка на желязо с модерни и новаторки методи за използване на леки конструкции с вити стоманени въжета.

За да се стигне до днешния вид на моста Алберто де Паласио прехвърля в главата си различни проекти на мостове, разглеждайки всякакви варианти - вдигащи се и подемни мостове, подводни мостове, мостове с платформа и какви ли още не.

Бискайския мост се превръща в уникален проект, тъй като е първият стоманен мост, който може да превежда хора и животни, както и превозни средства от едната страна на реката до другата, без да пречи на движението на корабите. За тази цел се използва гондола, която побира шест автомобила и около 12 пътника. Мостът е признат за изключително съоръжени при което се използват леки конструкции със стоманени въжета.

Бискайският мост става известен по цял свят и започват да се правят подобни мостове навсякъде в Европа, Африка и Америка. За съжаление от тях е оцеляла само малка част, за разлика от творението на Алберто де Паласио, което още се използва.

Днес за туристите в Баската област е изключително преживяване да преминат по Бискайския мост, който вече се е превърнал в една от най-предпочитаните атракции. Цената за това преминаване е около евро, което го прави достъпна атракция за хора от всякакви среди.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати