Епидавър

17.04.2013
Епидавър Амфитеатър

Епидавър (Epidaurus) е древен гръцки град, който се е намирал на остров Пелопонес (Peloponnese). Днес Епидавър представлява музей под открито небе, известен най-вече със светилището на Асклепий (Asclepius) и древния амфитеатър. Те са част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). В близост до античните руини се намира общината Епидавър, която обединява две населени места – Неа Епидаврос (Nea Epidavros ) и Палайа Епидаврос (Palaia Epidavros).

Древният град Епидавър бил известен като независим град и се намирал в местността Епидаврия (Epidauria). В античността град Епидавър е бил обявен за мястото, където се е родил богът на медицината Асклепий, синът на бог Аполон (Apollo). В града било построено светилище, посветено на Асклепий.

Епидавър

Още през шести век преди новата ера е съществувал култът към Асклепий, който се смятал за лечител на всички видове заболявания. Огромно количество хора по време на античността се събирали от различни места в светилището на Асклепий, с надеждата да се излекуват след посещението и даряването на храма с донесени отдалече ценни дарове.

За да разберат какъв е начинът за лечението им, болните трябвало да преспят в специална зала една нощ. Насън им се явявал лечителят Асклепий и им казвал какво точно трябва да предприемат, за да се излекуват. В рамките на светилището имало и над сто и петдесет стаи, предназначени за преспиване на хора, дошли отдалече.

Епидавър станал прочут по време на античността благодарение на светилището, посветено на Асклепий, както и на минералните извори, които бликали до него. Според вярванията тези извори лекували всякакви болести. Малко преди началото на новата ера светилището било превзето от пирати. Два века по-късно римляните възродили блясъка на светилището. През пети век светилището на Асклепий било известно като място за лечение на различни болести. След това храмът бил изоставен.

Древен Град Епидавър

Туристите могат да видят руините на храма на Асклепий, както и басейните с гореща вода, които са се използвали в древността. Останали са части от помещенията, в които жреците на Асклепий са лекували болните. Съхранила се е и част от сградата за състезания между атлети. Те редовно се провеждали в прослава на бога на медицината.

Освен светилището на Асклепий в Епидавър бил изграден и голям амфитеатър. Той функционира и до днес. Театърът е с петнадесет хиляди места. Той е построен през четвърти век преди новата ера. Според древните гърци театралните представления можели да лекуват, като предизвиквали у зрителя възторг или страх и сълзи и благодарение на това се стигало до катарзис – духовно пречистване. Това спомагало и за лечение на болестите. Театърът е конструиран така, че шепотът на сцената може да се чуе на най-горните редове.

Древният театър на Епидавър е бил открит по време на археологически разкопки в началото на двадесети век. През четиридесетте години на двадесети век в огромния древен амфитеатър за пръв път е бил представен спектакъл. След Втората световна война театърът е бил реставриран, за да може да побере повече зрители. Всяка година в театъра се провежда фестивал.

До театъра в Епидавър се намира археологически музей. Той е много интересен, тъй като освен различните експонати, намерени при разкопки, в една от залите е показано класическо погребение. В музея се съхранява и голяма колекция от хирургически инструменти, които са били открити в светилището на Асклепий.

4
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини