Кампо дей Мираколи в Пиза

19.04.2013
Кампо Дей Мираколи

Кампо дей Мираколи, известен и като Площада на чудесата, се намира в Пиза, Италия. Това е цял старинен комплекс, който се състои от световноизвестната наклонена кула, катедралата на Пиза, баптистерият "Сан Джовани", болницата на милосърдието и монументалното гробище, известно като Кампосанто.

Катедралният площад в Пиза често е наричан и Полето на чудесата, защото белият мрамор, от който са издигнати постройките на него, силно контрастира на зелените тревни площи наоколо. Целият ансамбъл на Кампо дей Мираколи е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Строителството на катедралата започва през 11 в., но придобива завършен вид през втората половина на 12 в. Тя е първата постройка от целия комплекс от средновековни сгради на площад Кампо дей Мираколи. Тя е направена от бял мрамор и е декорирана с четири реда арки.

Полето на чудесата

В нея се намира параклиса на Свети Раниери, покровител на града, в който се съхранява праха на светеца. Най-тържествена е катедралата на 17 юни, когато урната се отваря и се показват тленните останки на Свети Раниери. Сред най-впечатляващите неща в интериора на катедралата е бронзовата лампа, за която се предполага, че е направена от Галилео Галилей.

Наклонената кула в Пиза, превърнала се в символ на града, всъщност е камбанарията към катедралата. Строежът на сградата, която е в романски стил с готически елементи, започва през 1173 г. и се оказва третата построена сграда от целия ансамбъл. Смята се, че наклонът й се дължи на ронливата почва, върху която е изградена.

По план тя е трябвало да бъде на три етажа и следващите пет са построени, за да се балансира започналото почти веднага накланяне. Множество инженери и архитекти са се опитвали през годините по най-различни начини да спрат наклона й, но тя сякаш се присмива на всичките им опити и днес от едната страна достига 56 метра, а от другата 57 метра.

Баптистерият "Сан Джовани" е посветен на Свети Йоан Кръстител. Строежът му започва през 1153 г. от главен архитект Диотисалви. Той нарочно проектира сградата така че да е сходна на катедралата, с което се постига пълна хармония. Използвани са същият бял мрамор, а украсите се правят от камъни с различен цвят - метод, използван и при почти навършилата тогава 100 години от създаването си катедрала.

Площада на Чудесата

Баптистерият е построен в римски стил, но има и много готически елементи. Това се дължи на факта, че след построяването му в продължение на почти два века са правени основни промени и реконструкции. В тях взимат дейно участие Никола Пазано и сина му Джовани, а забележителната статуя на Джон Баптиста, която стои на върха на кулата, е поставена едва в края на 14 в.

Баптистерията е отделен от принадлежащата към него църква. Оригиналните статуи днес заемат интериора на Сен Джовани", а на екстериора са оставени техни копия. Баптистерият е на три етажа и има кръгъл покрив. Поради това, че е изградена върху песъчлива почва, сградата придобива лек наклон по посока на катедралата.

Покритото гробище, известно като Кампосанто, датира от 1278 г., но е завършено едва през 1464 г. Негов архитект е Джовани ди Симони. По време на бомбардировките през Втората световна война голяма част от фреските са били разрушени и днес се вижда само малка част от тях.

Впечатление прави уникалната скулптурна група на Света Богородица с Младенеца и четиримата светци. Гробището е известно и като "Монументалното гробище" и "Старото гробище", а по време на четвъртият кръстоносен поход в него е донесена пръст от Голгота, то започва да се нарича "Светото поле".

"Болницата на милостта" се намира в южната част на Кампо дей Мираколи. То е построено през 1257 г.от Джовани ди Симоне. За да изглежда в синхрон с останалите сгради тухлените стени са направени така че да изглеждат мраморни. Тя е служела в продължение на векове за лекуването на бедните жители на града. Болницата на милосърдието разполага и с малка църква, носеща името Света Клара.

4
Общо 4 гласували
5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати