Каналите на Амстердам

19.04.2013
Каналите на Амстердам

Мрежата от канали, заобикаляща центъра на Амстердам, е сред най-големите чудеса и атракции на града. Тя се състои от три основни канала, които са изградени успоредно един спрямо друг. Погледнат отгоре Амстердам изглежда като полуокръжност, което придава неустоим чар на града. Като част от архитектурното наследство на града и ролята, която имат за местното население, каналите са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Предполага се, че каналите на Амстердам са част от проект за изграждането на нов пристанищен град, който е възникнал в началото на 17 в. Идеята е градът да бъде разширен, като каналите е трябвало да послужат за пресушаването на многобройните блатисти местности и да се превърнат в основна пътна артерия на холандската столица.

Амстердам

След изграждането на цялата мрежа от канали Амстердам придобива световна популярност и си спечелва прозвището "Северната Венеция". Ако минавате с лодка по тях голямо впечатление ще ви направят и къщите, голяма част от които са също защитени от ЮНЕСКО, тъй като са построени предимно през 17 в. - периодът на Златния век за Амстердам.

Амстердамски Канали Гледка

Ако искате да се запознаете по-подробно с историята на каналите в Амстердам, можете да посетите Музея на каналите. Това е частен музей, открит наскоро в града, който благодарение на множеството експонати и мултимедийни материали ще ви разкрие истинската последователност на събитията, свързани с изграждането на каналите.

Амстердамски Канали

Голям акцент се поставя и на днешната роля на каналите на Амстердам в съвременния живот на местното население. Най-добре е първо да посетите музея, а след това да се насочите на самостоятелно проучване с лодка, което се организира от множеството местни туристически фирми и трае около час. Ако не понасяте пътуването по вода, можете да се разходите пеша или с колело.

Няма най-подходящ сезон за посещаване на каналите на Амстердам, тъй като през всеки сезон жизнерадостния холандски народ празнува по някой фестивал. На 30 април се провежда празника на каналите, когато те се изпълват с огромен поток от лодки.

През 2013 г. обаче каналите на Амстердам ще отпразнуват своята 400-годишна история, както и предаването на престола от кралица Беатрикс на най-големия й син Вилем-Александър. Очаква се през тази година тържествата да са особено пищни и зрелищни заради съчетаването на двата повода.

Ще бъде организирано голямо светлинно шоу и по бреговете на каналите на Амстердам ще има множество културни изложения. На тази дата по традиция голяма част от местното население отваря врати и за любопитните туристи, искащи да надникнат в ежедневния бит и култура на холандците.

Изключително зрелищен е и ежегодния гей парад, създаващ заразяващо весело настроение, който също минава по каналите на града. Ако се очертава вашата почивка да е планирана за зимните месеци-няма за какво да съжалявате. Тогава водата в каналите на Амстердам често замръзва и те се превръщат е невероятна зимна пързалка за любителите на кънките.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати