Подземен храм Хал Сафлиени

29.05.2013
Хипогеум Малта

Хипогеумът Хал Сафлиени (The Hal Saflieni Hypogeum) е древен подземен храмов комплекс, намиращ се в град Паола, Малта. Той е на възраст от 6000 години, което го прави около 1000 години по-стар от египетските пирамиди и Стоунхендж.

Прокопан е от местното население на дълбочина от 12 метра в солиден варовик и е разположен на три нива. Заради своето богато минало на древен мегалитен паметник, той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Историята на Хипогеума Хал Сафлиени е открита, когато работник, копаещ яма на строеж пропада стремглаво надолу в земята и се оказва в подножието на жертвеника на гробницата. Оказва се, че това е древен храм-светилище, който е изкопаван собственоръчно от живелите някога тук хора в продължение на векове.

Йезуитският монах Емануил се заема пръв с проучванията. Открива множество останки от човешки кости и животни, които явно са използвани за жертвоприношения. Откритите 34 помещения са с формата на конуси и сфери и в тях ясно личат следи от охра, която най-вероятно е служела за провежданите религиозни ритуали.

По-късно с изследователската дейност над Хипогеума Хал Сафлиени се заема малтийският учен Теми Земит, според когото храма е служел за дом на оракул, който да предсказва бъдещето на хората и че до него са се допитвали хора от цялото Средиземноморие.

Според Мария Гимбутас, виден историк, храмът е служел като дом за преклонение пред майката, тъй като формата на помещенията доста приличат на детеродните органи на жените. Това съвпада и с царящият по това време матриархат в Стара Европа. Освен това тук е намерена и статуя на Венера, датираща от палеолита. За какъвто и храм да е служел комплекса, е сигурно, че е изпълнявал и функцията на гробница, заради множеството погребални камери и коридори, и откритите около 7000 човешки останки.

Според повечето археолози древния мегалитен паметник е направен преди около 3600 г. пр. н. е. и ползван до 2400 г. пр. н. е. Това съвпада с периода, през който и останалите открити храмове на остров Малта престават да бъдат употребявани.

Подземен храм Хал Сафлиени

Основна туристическа атракция в храма е залата на Оракула. В нея и на най-ниския шепот на мъжки глас отговаря гръмогласно ехо, докато не се чува абсолютно нищо ако някоя жена извика.

Това се обяснява, че в тази зала има малка ниша и когато човек с дълбок глас говори в нея, се получава силно ехо, което се чува из целия комплекс. Акустиката е невероятен пример за напредничавото мислене на хората, отдали живота си за прокопаването на подземната гробница.

Освен че Хипогеума Хал Сафлиени ни дава ценна информация за обичаите и религиозните традиции на народите от Средиземноморието, той се оказва и най-старата подземна гробница в света, което го превръща в изключително интересно място за любителите на културния туризъм.

Няма определен сезон, през който да посетите Малта и единственият по рода си подземен комплекс. Мекият климат и нищожното количество валежи превръщат страната като дестинация, която може да се посещава през цялата година. Дори през зимата средната температура е около 14 градуса по Целзий. Студените ветрове и снегът тук са непознати.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати