Питагореион и Хераион

12.09.2013
Хераион, Самос

Питагореион (Pythagoreion) и Хераион (Heraion) са най-големите забележителности на остров Самос в Гърция. Хераион се нарича светилището на древногръцката богиня Хера.

Питагореион е древно укрепление, в което могат да се видят както древногръцки, така и древни римски исторически паметници. В руините на укреплението Питагореион се е запазил уникален тунел-акведукт. През тунелния акведукт, който е дълъг над километър, е била доставяна вода в Питагореион, която се е стичала от планините. Този акведукт е направен през шести век преди новата ера.

На мястото, където се е издигал величественият Хераион, от древни времена са се издигали йонийски храмове, строени около осми век преди новата ера. Питагореион и Хераион са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

На мястото, където се намират руините на Хераион и Питагореион, е имало жилища на хора още през третото хилядолетие преди новата ера. През шестнадесети век преди новата ера започва развитието на остров Самос, когато на него се преместват много жители от Крит.

Остров Самос е бил известен като голям търговски център още през шести век преди новата ера благодарение на факта, че е бил голямо пристанище. От онова време са останали много ценни артефакти. Най-ценната част на острова е северо-източното крайбрежие, където се намират Питагореион и Хераион.

Питагореион, който е играел ролята на солидно укрепление на острова, е бил защитен от отвесни скали. Според последователите на култа към Хера богинята е била родена на остров Самос.

Гърция, Перахора

Остров Самос бързо се развива до един от най-богатите средиземноморски центрове. Островът има сериозно политическо влияние до шести век преди новата ера. През трети век преди новата ера Самос е бил превзет от германски завоеватели. След това островът ставал владение на турци и венецианци, докато през 1910 година не станал част от Гърция.

Древното укрепление Питагореион е приличало на истински град, имало е улици и канализационна система. Освен това в укреплението е имало храмове, римски бани и жилищни сгради.

Храмът на Хера е бил издигнат през осми век преди новата ера. Това е първият древногръцки храм, който е бил заобиколен от колони. Но през 570 година преди новата ера на мястото на този древен храм се е издигнала величествена сграда, която била огромна – с размери 80 на 45 метра.

Този храм е бил с над сто колони. Храмът на Хера е бил разрушен от набези на персийци, а идеята на негово място да се издигне още по-голям храм не била осъществена. Смята се, че има и вероятност храмът на Хера да е бил разрушен от земетресение.

До нас са достигнали само руините на Хераион, които представляват пиедестали на статуи, олтар, както и руини на старинна християнска базилика. Тя е била изградена на мястото на руините на храма, посветен на Хера.

За пръв пъст остров Самос е бил посетен от чужденци в началото на осемнадесети век. Първите археологически разкопки на острова започнали в края на деветнадесети век.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати