Древна хетска столица Хатуша

14.06.2013
Древна хетска столица Хатуша

Турция е известна с археологическите си разкопки и древни запазени градове, които предизвикват възхищението на всеки почитател на културния туризъм. Един от най-посещаваните обекти тук е Хатуша, столицата на древната Хетска империя.

Древна хетска столица Хатуша е разположена в близост до днешното селище Боязкале в централната част на Анадола. Заради своята историческа и архитектурна значимост, тя е вписана още през 1986 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Древна хетска столица Хатуша представлява музей на открито, в който посетители могат да разгледат останките от града, основан около 1600 г. пр. н. е. Първоначално тук се заселват хатите, вероятно още преди 2000 г. пр. н. е. Около 1700 г. пр. н. е. Хатуша е бил изгорен и сринат до основи от цар Анита.

Тогава тук се установява хетския крал, който приема името Хатушили и който основава своята столица. Благодарение на него и на положените усилия от народа му градът се разраства и се построяват някои от най-красивите храмове.

Настъпва династията на великите хетски царе, като днес историците са успели да научат 27 от тях по име. Хетите са имали амбицията да основат най-великата империя в света. Благодарени на спазването на основните си принципи, като самодисциплина, дълг и саможертва, те почти успяват.

До падането си през 12 в. пр. н. е. Хетската държава се развива и се изграждат крепостни стени, а градът се разделя на външен и вътрешен. Имало е моменти, в които населението на хетската столица е достигало до 40 -50 хиляди души. След унищожаването му и изчезването на хетския народ, мястото около бившата хетска столица е заето от фригийците, някъде около 800 г. пр. н. е.

Хатуша крие в себе си забележителни богатства за любителите на древните светове. Целият град е украсен с красиви порти, чиито барелефи са украсени с воини, сфинксове и лъвове. Сред руините ясно си личат отделните жилищни комплекси, дворци и храмове, които са разположени в специално изградени дворове.

Хатуша Древна хетска столица

Открити са и гробищата, в които телата са били най-вече кремирани. Те са разположени извън града. На около 2 км. от Хатуша се намира и най-важният храм извън града - светилището Язълъкая (Yazılıkaya)

Древна хетска столица Хатуша се състои от Долен и Горен град. В долният град се намира великият храм, който е най-впечатляващият от всички запазили се постройки, а в Горният град има няколко храма.

В продължение на много години голям спор между турците и германците имаше за Сфинксът, открит в Древна хетска столица Хатуша. Той е намерен при археологически разкопки в областта на някогашната хетска столица от германци, направени със съгласието на Турция.

Те обаче взимат сфинкса с идеята да го реставрират, но турците така и не си го получават. През 1915 г. той е изложен в немския музей Пергамон. След дълги спорове от страна на двете държави Германия връща собствеността на Турция по случай 25-годишнината на включването на Хатуша в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Най-подходящото време за посещение на Древна хетска столица Хатуша е през пролетта или есента. Лятото не е подходящ сезон, тъй като в Турция е прекалено горещо. Можете да се запишете в някоя от организираните екскурзии, за да разберете повече за величието на древната хетска столица.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати