Гробището Самалахденмяки в община Лапи

09.05.2013
Гробището Самалахденмяки в община Лапи

Погребалният комплекс Самалахденмяки (Bronze Age Burial Site of Sammallahdenmäki), датиращ от 1500 г. пр. н. е. се намира във Финландия. Той е първият археологически комплекс на страната, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1999 г.

Избран е от световната организация като най-красивият обект от Западната Бронзова ера във Финландия и Скандинавия. Някога се е намирал на брега на Ботаническия залив, но поради издигането на земните пластове се премества и днес е на повече от 15 км. отдалечен от морето.

Самалахденмяки се намира в Долна Сатакунта, област Лапи. Разположен е на хълм между Раума и Тампере. Археологическият обект се състои от 33 гранитни погребални камъка, разпръснати в радиус от около 1 км. На запад от него се намира езеро Саарниярви, което по време на Бронзовата ера е било част от Балтийско море. Гробището е доказателство за богатата история на района по време на Бронзовата ера.

Най-известния индивидуален монумент от обекта е Kirkonlaattia, което в превод означава Църковният под. Това е една уникална гробница, която е с височина от 50 см. и хоризонтални размери от 16 Х 19 см.

Друга уникална гробница е т. нар. "Дългите руини Хуилу", която е изградена в правоъгълна форма от големи камъни и е заобиколена от каменен зид.

Археологическите разкопки в района са започнати от Волтер Хьогман през 1891 г. Той открива двете най-значими гробници и две по-малки, в които са открити изгорени човешки кости. Не са намерени никакви оцелели предмети в района.

Самалахденмяки

Всички гробници са изградени от големи грамади струпани обли камъни. Учените предполагат, че някога хората са погребвани в дървени сандъци или са били обвивани в животински кожи. Възможно е гробниците да са служели и за съхраняване на пепелта от изгорените тела. Останки от каменни плочи личат и сред някои неразкрити все още гробници, а голяма част, от тези които вече са проучени, са реставрирани по начин, който да им придава автентичност.

Самалахденмяки е изключително ценен пример за живота и погребалните традиции през Бронзовата ера във Финландия, тъй като е много добре запазен. Обектът съдържа всички известни до днес каменни гробници във Финландия.

Самалахденмяки се намира в район, който е защитен още през 1995 г. от местното правителство. Разрешено е лесовъдството, но много останали стопански дейности не са разрешени.

Днес археологическият обект е превърнат в туристическа забележителност, чието опазване се подпомага от ЮНЕСКО. Управлението на комплекса се извършва от Националния борд по опазване на антични обекти със съвместната работа на местните собственици на земите и организациите за опазване на природните дадености.

В обекта се намират много борове и някои от тях са били отсечени, за да може да се запази цялостната представа на пръснатите един от друг каменни гробове.

Ако сте любители на древните светове и гробници, не се колебайте да посетите и Самалахденмяки - обект, от който ще разберете много за живелите някога тук хора.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати