Гран Плас — централният площад на Брюксел

16.04.2013
Гран Плас в Брюксел

Гран Плас (Grand-Place) е името на централния площад на Брюксел (Brussels). Площадът, който е емблематичен за страната, е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Към Гран Плас се насочват всички туристи, които пристигат в Белгия, тъй като това е място, което е с важно историческо значение, а освен това е изключително красиво. На централния площад се намират важни от историческа гледна точка сгради, които са построени в бароков и готически стил.

Сред емблематичните сгради на площада са така наречената Хлебна къща, известна още и като Кралска къща, а също така и сградата на градската управа. Гран Плас не е особено голям той е дълъг 110 метра и е широк 68 метра.

Гран Плас се е появил на мястото на пресушени блата през дванадесети век. На това място се е водела оживена търговия с най-различни стоки и пазарът е станал известен като един от най-проспериращите. Хлебната къща е била построена през тринадесети век. Тя се използвала за съхранение на хляб и хлебни изделия.

Площад Гран Плас

В следващ период тази сграда станала известна като Кралската къща, макар че в нея никога не е живял крал. Местните жители все още наричат сградата Хлебната къща, а на френски името й звучи като Кралската къща. Хлебната къща е била реставрирана и реновирана през края на деветнадесети век.

За да не се наруши вида на сградата, тя е била възстановена в архитектурните традиции на шестнадесети век. Днес в тази сграда се намира градският музей. В него се съхраняват ценни колекции от старинни предмети. В една от залите са представени над триста старинни костюми.

В края на четиринадесети век били сринати стари сгради на площада, които му придавали хаотичен вид. В началото на петнадесети век била издигната разкошната готическа сграда на градската управа, която се е запазила добре до днешни дни. Тази сграда е била построена за 53 години – от 1402 до 1455 година.

Гран Плас Нощем

Тя била украсена с изящна кула, висока 96 метра, и със статуя на свети Михаил (St Michael), който побеждава ужасен демон. Площадът Гран Плас е бил място, където редовно са се провеждали големи рицарски турнири.

През 1695 година, през август френската армия, която наброявала над 70 000 войници, подложила Брюксел на обстрел и целият център на града бил разрушен почти напълно. На разрушенията устояли само сградата на градската управа, както и Хлебната къща, която доста пострадала от обстрела.

След това обаче площадът много бързо бил отново възстановен до предишния си разцвет благодарение на богаташи, които отделили от средствата си, за да върнат невероятната красота на Гран Плас. Тогава площадът бил заобиколен от нови за времето си сгради, които са се запазили и до днес.

Гран Плас с право се смята за средновековното сърце на Брюксел. Много френски писатели са наричали Гран Плас най-красивият от всички големи европейски площади.

От 1986 година насам на всеки две години на 15 август Гран Плас се превръща в най-голямата цветна картина. Килимът от цветя, съставен от бегонии с различни цветове, е с големина 77 на 24 метра. Този разкошен цветен килим привлича огромно количество туристи от цял свят.

3
Общо 5 гласували
5 0
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:46
И тук бях!
0
1