Абу Мена

30.10.2013
Абу Мена

В сърцето на Египет се намират руините на древния град Абу Мена (Abu Mena), който през ранното Средновековие е бил най-големият център на християнството в Северна Африка. За съжаление не е останало много от града, защото през 7 в. пр. н. е. е сринат почти до основи от мюсюлманите. Останалото от него обаче определено представлява интерес и е причина обектът да бъде включен през 1979 г в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Тайните на миналото винаги вълнуват хората и озадачават умовете им. С разкриването им се занимават археолозите, които търсят следи и останки от съществували някога древни градове. Прекрасен пример за това са руините от Абу Мена, които привличат хиляди посетители, дошли да зърнат с очите си древния град.

В края на 4 в. пр. н. е. император Константин построява тук първата църква и постепенно около нея се оформя селище, което процъфтява докато се превърне във величествен град. Предполага се, че мястото на църквата е избрано, защото тук е погребан Мина Котуански, който бил войник в армията на Диоклетиан. Според древна легенда след погребението му тук бликнал извор с лековита вода.

В основата на руините се издига огромната базилика, няколко манастрирски сгради, римските термални бани и винарната, която е имала подземие, в което да се съхранява виното. Това, което е останало от града кара учените да считат Абу Мена за един от най-старите християнски центрове на ранното Средновековие.

През 1998 г. са направени нови археологически проучвания и са открити руините на общежитията, в които са настанявани бедните поклонници, които разполагат с отделни крила за жените, мъжете и децата. и отговаря на голяма част от въпросите на археолозите. Намерени са останки от общежития за бедни поклонници, с отделни крила за мъже, жени и деца.

Популярността на Абу Мена и неговото развитие е свързано с намиращите се наблизо лековити води. Тяхната слава достига надалеч и комплексът бързо се разраства. Значително разширение търпи по времето на Аркадий, но голямата базилика е построена през 5 в. В нея са се продавали ампули със светена вода, за които са идвали хора от всички краища на света.

Днес Абу Мена е категоризиран като археологически обект и е охраняван. Разкопките продължават и е само въпрос на време да бъдат открити още важни артефакти, пот които да се извлече ценна информация за миналото на този величествен град. Самото му откриване в пустинните пясъци се смята за истинско чудо.

За съжаление заради покачването на подпочвените води и глинестата почва, на която са разположени сградите, комплексът в Абу Мена е обявен през 2001 г. като застрашен от изчезване. Настоящем се разработват различни проекти, които ще помогнат този архитектурен и исторически паметник да бъде запазен за следващите поколения.

Абу Мена е лесно достъпна туристическа забележителност, защото се намира само на около 45 км. от Александрия. Особено интересен е преходът с камили до там, а ако си наемете и екскурзовод ще научите още подробности за този дългото съществуване на този древен град. Най-подходящи за посещение на Египет са месеците от декември до март.

3.4
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати