Амбохиманга

21.08.2013
Дворец Амбохиманга

Мадагаскар, известен като Островът на лемурите, е разположен в тропичните ширини на Южното полукълбо в Индийския океан. От Африка го отделя широкия 400 км. Мозамбикски проход. Над 80 на 100 от флората и фауната на този голям остров се срещат само тук и никъде другаде. Тази безподобна природа привлича като магнит чужденци от цял свят.

Ако се озовете в Мадагаскар обаче, е добре да се информирате и за неговата история и култура. Особен интерес предизвикват руините в Амбохиманга (Ambohimanga), които заради своята значимост са включени през 2001 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Руините в Амбохиманга са разположени на върха на хълм, сред красивата природа на острова. Историята им е свързана с историята на целия остров.

Преди около 2000 години в Мадагаскар започнали да се заселват хора, които пътували от Малайския архипелаг. Различни племена образували населени зони, оформяйки отделни кралства. В продължение на векове те воювали помежду си, за да разширяват териториите си. Един от тези кланове образува кралство Имерина, разположено в Хайленд и за голям период от време, жителите му успяват да задържат своята територия. Изхранвали се, отглеждайки различни култури, но най-вече ориз.

В края на 18 в. обаче, кралство Имерина започва да се разпростира по целия остров. След успешно водени военни действия царството бързо завладява съседните територии и обединени племена. Този процес започва по времето когато крал на Имерина е Андрианамоинимерина и продължава по време на управлението на неговия син, Радама Първи. До 1820 г. Имерина става собственик на по-голямата част от Мадагаскар - един от най-големите острови на Земята.

Дворецът на кралство Имерина се намирал в Амбохиманга, на хълм, считан за свещено място. По-късно столицата е преместена в близост до Антананариво, където се намира и до днес, но Амбохиманга продължава да играе важна роля за развитието на кралството. Кралските особи използват двореца му до настъпването на френската инвазия в края на 19 в.

Амбохиманга

Като цяло Мадагаскар не е особено популярна туристическа дестинация, така че туристите тук ще бъдат приятно изненадани от липсата на тълпи, говорещи различни езици. Повечето гости на Мадагаскар идват тук, за да се насладят на невероятната природна красота на плажовете и да се запознаят с лемурите, превърнали се в символ на острова. Това означава, че в Амбохиманга, който се намира само на около 20 км. от столицата на Мадагаскар, рядко ще срещнете повече от шепа туристи. Съвсем нормално е дори да се окажете единственият чужденец в града.

Основна атракция в Амбохиманга са руините на двореца на крал Андрианамоинимерина. Той е прекрасен пример за архитектурата на 18 в. Интересна е историята около построяването му. Изграден е от смес, получена от белтъка на яйца, която е използвана вместо цимент. Според местните истории за построяването на двореца са използвани на 16 милиона яйца.

Особен интерес представлява огромното парче дърво венге, което е издълбано във формата на женски гърди. Местните жители разказват, че за да бъде пренесено до тук, са използвани роби, от които над 100 души умират под тежестта му.

Зад дворецът се намира банята на кралете. Всяка година кралят на Мадагаскар извършал ритуал, на който се измивал със свещената вода, която после се предавала на народа му.

Можете да посетите остров Мадагаскар и неговите руини в Амбохиманга по всяко време на годината, но за предпочитане е да го направите, когато на острова е зима (от май до октомври) и времето е топло и сухо. През останалите месеци често е непоносимо горещо.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати