Скалните рисунки в Тадрарт Акасус

20.08.2013
Скалните рисунки в Тадрарт Акасус

Загадките на древността са безброй. Особен интерес за учените и изследователите представляват скалните рисунки, датиращи преди новата ера, пръснати из различни кътчета на планетата. Популярна местност, която отдавна интригува великите умове, е скалистият планински масив Тадрарт Акасус(Rock-Art Sites of Tadrart Acacus), разположен в югозападната част на Либия. Заради особената си значимост скалното изкуство в Тадрарт Акасус е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Скалните рисунки в Тадрарт Акасус са разположени в няколко пещери и е установено, че датират от времето между 12 000 г. пр. н. е. и 100 г. сл. н. е. Направени са от различни племена, които през различно време са живеели в тази част на Сахара. Те са от особено значение за цялото човечество, защото отразяват промените, настъпили с изменението на флората и фауната през древността.

Освен животни, като жирафи слонове, щрауси, камили и коне, в пещерите в Тадрарт Акасус има изобразени и хора, осъществяващи различни ежедневни действия. Виждат се и воини гараманти с бойни колесници и с "гарамантския Аполон"- фигура, украсена в дълги рога.

Неотдавна в пещерата Такаркори, разположена в масива Тадрарт Акасус, са намерени глинени съдове, по които са останали съхранени остатъци от храна. След направените анализи на учени от Италия, Великобритания, САЩ и РЮА се стига до изводите, че живеелите някога тук народи са отглеждали едър рогат добитък и са приготвяли различни млечни продукти.

За това свидетелстват и самите скални рисунки, на които са изобразени много домашни животни. Учените предполагат, че в древността Сахара е била покрита с огромни зелени площи, а не с пясъци. Трудно обаче може да се определи кога точно са се случили тези събития.

Ричард Евършед, който по професия е биогеохимик обяснява: „Макар че в скалното изкуство на Сахара се срещат доста често изображения на едър рогат добитък, включително и процеса на доене на мляко, ние не можем да осъществим точна датировка.

рисунки в Тадрарт Акасус

Изследването се усложнява също и от нищожното количество останки от кости на тези животни, което не ни позволява да установим приблизителния брой и структура на стадата“.

След направени старателни анализи на откритите глинени съдове, става ясно, че живеелите някога тук племена са се изхранвали с млечни продукти от крави, овце и кози.

За съжаление в началото на 21 век. в областта започва проучване за нефт, което застрашило скалното изкуство в Тадрарт Акасус. Голяма част от изографисаните скали са повредени, но тези, които са останали и днес са обект на засилен интерес от страна на учени и туристи.

Можете да посетите Либия и местността Тадрарт Акасус по всяко време на годината, но за предпочитане са пролетните и есенните месеци. От регионалния център Гат, който е стар търговски и керванен център на туарегите, се организират екскурзии с камили до известния планински масив.

Така ще можете удобно, но изключително романтично да пътешествате из дюните на гърба на едногърбите животни и да се пренесете в сякаш непроменения с векове пейзаж на Либия.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати