Традиционни постройки Ашанти

13.08.2013
Традиционни постройки Ашанти

Африканската държава Гана е известна на туристите не само с красивата си природа и националните паркове, богати на животински видове. Тя е позната и като страна, богата на злато, което се е добивало в платото Ашанти още преди векове. Тук, недалеч от град Кумаси, местните етнически групи, известни като ашанти, са създали уникални къщи (asante traditional buildings), които са се съхранили още от времето, когато тук се е намирала империята Ашанти.

Град Кумаси е разположен в южната част на страната. Той е вторият по големина град в Гана и някога е бил столица на кралство Ашанти. За съжаление в самия град няма запазени старинни сгради, тъй като е бил многократно разрушаван от военните походи на британците в края на 19 в.

В близост до него обаче са се запазили почти непокътнати традиционни сгради от времето на империята Ашанти. Тези постройки са 10 на брой и като обект на ЮНЕСКО за описани като "домове на хора и богове". Изключително ценени са от историците, тъй като са последните останки от историята и културата на хората ашанти.

Запазилите са къщи са построени от глина, слама и дърво. Конструкцията им е изключително рядко срещана в наше време. Имало е много такива постройки, пръснати в селата и градовете в платото Ашанти, но са се запазили само тези, които са се оказали в райони, в които военното дело не е успяло да ги засегне.

Традиционните сгради Ашанти са свещени. Те се състоят от четири помещения, като едно от тях е определено за храм. Останалите стаи са използвани за пеене, изпълняване на традиционни мелодии с участието на барабани и за готвене. Къщите са изградени около четириъгълни дворове, които са били пълни с фигури на божества и различни фетиши. Голяма част от откритите предмети днес са изложени в историческия музей в Кумаси, който се намира в Културния център на града.

Там ще имате възможност да видите множество ритуални предмети, свързани с кралството на ашантите и ще добиете представа за интересната история на най-могъщата в миналото държава в Гана. Особен интерес представляват фигурите за плодородие на народа ашанти, които са използвани както за нуждите на различните култове, така и за измерването на златния прах, добит от платото Ашанти.

Ашанти Гана

Запазилите се сгради имат стръмни сламени покриви, а стените им са покрити със символични стенописи, изобразяващи животни, птици и растения. Картините са свързани с убежденията на хората ашанти, които се предават от поколение на поколение. За обект на ЮНЕСКО са признати 10 постройки, които носят имената Abirim, Asawase, Asenemaso, Bodwease, Ejisu Besease, Adarko Jachie, Edwenase, Kentinkrono, Patakro и Saaman.

За съжаление опазването на този обект, включен в списъка на ЮНЕСКО, се оказва доста трудна задача. Сламените покриви на къщите са податливи на климатичните промени и на много места са заменени с ламаринени плоскости. Като цяло обаче опазването им за следващите поколения е под въпрос, въпреки усилията и средствата, които са определени за тази цел.

Можете да посетите Гана, Кумаси и традиционните жилища Ашанти по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците от ноември до март. Ще видите, че и днес тук се практикува традиционната религия, която е под формата на консултация с африканските божества.

Народът ашанти, който е водещият в икономическо отношение народ и е най-образованият от голямото разнообразие от етнически групи в Гана и в наши дни търси съвет за конкретни ситуации от боговете.

Снимки: humanandnatural.com

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати