Твифелфонтейн

20.09.2013
Твифелфонтейн

Намибия е известна сред туристите, решили да обходят Югозападна Африка, със своята сурова, но красива природа. Тук са се разположили многобройни национални паркове, чиято цел е да се опази голямото разнообразие на животинските и растителните видове.

Освен с удивително красивата си природа, Намибия е известна и с това, че териториите й са били населявани още през каменната епоха. За това свидетелстват скалните гравюри, открити в долина в сухия планински район Дамара. Целият обект се казва Твифелфонтейн (Twyfelfontein) и е единственият обект в Намибия, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

През периода на неолита, който е около 3 в. пр. н. е., човешка ръка е създала хиляди рисунки върху странни на вид каменни планини, които са се образували преди около 130 милиона години. Първоначално долината се е наричала Уи Аис, но след идването на белокожите, те променят името й на Твифелфонтейн.

При направени археологически разкопки в района става ясно, че в долината преди над 2000 години са се заселили местни племена, които са се изхранвали предимно с лов и са спазвали специални ритуали, за което свидетелстват скалните гравюри.

Твифелфонтейн, Намибия

Картините са рисувани през голям интервал от време. Най-старите гравюри са направени преди около 5000 години, а последните преди около 500 години. Трудно може да бъде определено по-точно времето, през което те са създадени. Вижда се разлика само в стила и обработката им и възрастта им се определя индиректно- от степента на изветряване на пясъчните плочи.

Сигурно е, че рисунките не са направени с помощта на метални инструменти. Поради намерените на много места фрагменти от кварц, учените предполагат, че именно той е използван за издълбаването им. Голяма част от сцените са посветени на лова и се предполага, че са направени от бушменските племена.

Хората са изобразени с лък и стрели, а в близост до тях има картини на животни. Виждат се антилопи, носорози, лъвове, зебри и други. Особено странна е рисунката на черен носорог, тъй като тук те не се срещат.

Има и картини, които предполагат различно тълкуване. Това са абстрактни форми, за които се предполага, че са свързани с езическите ритуали на бушмените. Според някои учени обаче е възможно те да са използвани, за да могат децата да бъдат научени как да търгуват с другите племена уловените животни.

Долината Твифелфонтейн е включена в списъка на ЮНЕСКО, тъй като се отличава с една от най-големите концентрации на петроглифи в Африка. Петроглифите, характерни за Австралия, представляват наскална живопис. Тук чрез картини е показано как хората са се прехранвали и се вижда връзката между обредните практики.

За туристите интерес представлява и самия скалист склон на долината, който в резултат на вековното излагане на дъжд и вятър е придобил причудлива форма.

Често дошлите да проучат мотивите на скалните рисунки интерпретират част от тях по различен начин. Защото в някои от тях човек може да види това, което иска.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати