Свещените места и поклоннически пътища в планината Кии

04.12.2013
планинската верига Кии

В Япония, Страната на изгряващото слънце, най-разпространените и до днес религии са будизмът и шинтоизмът. Будизмът навлиза в страната през 6 в. и се е смятал за по-висша религия от шинтоизма заради култа към предците и почитането на природата. Това фолисофско течение идва от Китай, която е считана за най-цивилизованата за времето си държава. През този период Япония черпи познания от китайците както по отношение на архитектурата, така и по отношение на възгледите им към света.

Шинтоизмът от своя страна е религията, подкрепяна от императорите, защото шинтоистката философия подчертава функцията на императора като държавен глава и божество. В същото време шинтоизма не се различава толкова много от будизма и двете религии започват да съществуват сред местното население в пълна хармония. Създават се множество будистки и шинтоистки храмове, които често се намират един до друг. Едни от първите такива храмове се изграждат в планината Кии, която започва да се счита за свещена.

В продължение на над хилядолетие тук идват поклонници от всички краища на страната, за да се помолят на своите божества. Днес храмовете, пръснати по склоновете на Кии са доказателство за отдадеността на вярващите будисти и шинтуисти. Заради своята значимост планината е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство под названието "Свещените места и поклоннически пътища в планинската верига Кии"(Sacred Sites and Pilgrimage Routes in the Kii Mountain Range).

Поклонническите пътища в планинската верига Кии са свързани с древните столици на Япония, Нара и Киото. Нара е била столица на Япония за краткото време от 720 г. до 784 г., но именно тогава Япония започва да има собствено съзнание и индивидуалност. Превръща се в силна държава, която не е необходимо да гледа от китайците или корейците, защото е достатъчно развита. През този период в столицата са построени едни от най-старите будистки и шинтуистки храмове, включително и най-стария дървен храм в света.

Киото е почти непрекъснато столица на Япония в периода между 794 и 1868 г. Превръща се в културен и духовен център на земята. Всеки посетител на този град е запленен от силата и културното богатство на Киото. В него има над 1000 будистки храмове и шинто пагоди. Хиляди поклонници се стичат от всички краища на страната, за да се помолят в световноизвестните храмове "Кийомидзу" и "Рьоанджи".

В резултат на превръщането на Нара и Киото в поклоннически центрове се създават и поклонническите пътища Омайн Окугакемичи, Кумано Санкеймичи и Коясан Чойшмичи. Наричат се така, защото свързват трите свещени места Йошимо и Омай, Кумано Санзан и Коясан с древните столици Нара и Киото. Тези три пътища са отражение на силната вяра на будистите и шинтоистите и почитането на Майката Природа.

И на трите места има множество храмове, някои от които датират от 9 в. В продължение на хилядолетие по пътя към свещените места и към Нара и Киото се стичат хиляди поклонници. Йошимо и Омай, Коясан и Кумано Санзан са разположени сред красивата природа на планинската верига Кий. Хармонията между старинни храмове и красивия планински пейзаж довежда до свързване на трите пътища, които стават известни като Поклонническите пътища в планинската верига Кии.

Не е нужно да изповядвате будизъм или шинтоизъм, за да се отправите по някой от свещените пътища в Кии. И трите маршрута минават през забележителни езера, гъсти гори и старинни светилища. Превърнете се в един от над 15 -те милиона души, които минават по поклонническите пътища всяка година и бъдете сигурни, че това пътешествие ще Ви очарова.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати